Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det snålas på Strindberg

En miljon till minnesfirandet av August Strindberg. Tolv miljoner till minnesfirandet av Olympiska spelen i Stockholm. Det görs skillnad på folk under jubileumsåret 2012.

Annons

Strindbergs miljon ska också jämföras med de 27 miljoner som Carl von Linnéjubileet fick kosta härom året.

Det sägs att kulturmänniskor är dåliga på att räkna fast man måste ju vara Einstein minst för att begripa sig på kulturmatematik.

Litterärt, högaktat, klassiskt, världsberömt, därtill en gubbe. Det borde inte vara några som helst problem med att motivera en rejäl peng till Strindbergsåret, inför även de mest konservativa väljare.

Men det anses tydligen onödigt. Istället förväntas teatrar, bibliotek och andra institutioner runt om i landet satsa skjortan på Strindbergsuppsättningar och Strindbergsföreläsningar.

Medan Statens Kulturråd tillsammans med Stockholm Stad står för en Strindbergssajt på webben dit var och en kan anmäla sina evenemang.

Och så vips ser det ut som om det finns ett ståtligt Strindbergsjubileum (Kulturrådet avsäger sig allt ansvar för kalendariet, programpunkterna eller eventuella felaktigheter). Gentilt så det förslår.

Staten administrerar andras Strindbergsår helt enkelt. En person har fått projektanställning som webbredaktör, grattis.

Webbplatsen strindberg2012.se visar sig för övrigt vara rätt klent utrustad, utöver de outsourcade arrangemangen som lydigt droppar in.

Strindbergsåret är tänkt att hedra minnet av Strindbergs dödsår.

Minnet av OS i Stockholm 1912 firas på den avgjort flashigare webbplatsen arenastockholm2012.se som dessutom presenterar sig under det fantasifulla namnet ”Hundra år av idrott och kultur”. Kanske ska vi tacka trots allt, för att Strindberg åtminstone fick en egen sajt och slapp bakas in på arenawebben.

Mer läsning

Annons