Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Detaljerna sitter som gjutet

Annons

Fotografi av Anna Nygren visas i utställningen

Det var enklare förr, när det gick en klar skiljelinje mellan avfotograferade barnkalas i familjealbum och konstfoto. I dag lever vi i en bildvärld där ambitiöst bildskapande bara dräller omkring i instagramflöden och kollektioner på webben. Var och varannan behärskar mobilkameran suveränt.

Så på ett galleri förväntar man sig något speciellt. Lyckas Anna Nygren ge mig det? På sätt och vis.

Anna Nygren från Älvkarleby utställningsdebuterar som fotograf.

I Gävle på lördag öppnar hennes debututställning. Hon visar ett femtontal färgfotografier som gör sig snyggt monterade mot svart bakgrund. Det avfotograferade är detaljer, huvudsakligen från föremål i metall.

"Gärna hårt material, där jag kan fånga blänk från ljuset", säger Anna Nygren.

Det kan vara ett ånglok eller ett turbinhjul men tagna ur sitt sammanhang förvandlade till mer eller mindre abstrakta och överraskande kompositioner. Helst vill hon inte avslöja sina motiv, resultatet ska tala.

Fotografen visar god estetisk blick. Hon får också fint fram den grova strukturen i det gjutna järnet – inte maskinellt släta ytor utan ting som är personligheter med urgröpningar och rostangrepp.

Anna Nygren från Älvkarleby, medlem i Gävle Fotoklubb, jobbar till vardags på Järnvägsmuseet där flera av bilderna tagits. Hennes intresse för fotografi är bara fyra år gammalt men har hittat en medveten egen väg.

Utställningen "Färg och form – detaljer på föremål skapade av mänsklig hand" kan ses på Galleri 7 kvadrat, i konsthantverksbutiken Kollakolla i Söderbacken fram till 16 juli.

Fotografi av Anna Nygren visas i utställningen

Mer läsning

Annons