Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Disney ut – konsten in

/
  • Konstnären Helga Steppan framför sin barndoms prylar, hittade på vinden, samlade till installationen
  • Detalj från formgivargruppen KontorKonturs lekskulpturer.
  • Konsthandläggare Elenor Noble och KontorKonturs pedagogiska organ-magnettavla, inkluderande både bajskorv och njure.
  • Matilda Ruta:
  • Landstingets konsthandläggare Elenor Noble med Klara Perssons bilderbok. Originalillustrationerna har nu blivit utsmyckning i Barnmottagningens korridor.
  • Matilda Ruta:
  • Matilda Ruta:
  • Helga Steppans spegelgestaltning

Disneyaffischerna är nerplockade. Och klistermärkena med animerade figurer. Gulliga tavlor som hängts upp för att täcka tapetfläckar.
Tv-skärmarna med skräniga barnfilmer har slocknat och försvunnit.
Barnmottagningen på Gävle sjukhus har gått in i en ny dimension.

Annons

Och även om jag inte varit där tidigare, kan jag säga att det känns totalt befriande.

Lokalerna är nyrenoverade, i samarbete med konstnärer och formgivare. Olika konstverk har integrerats i sjukhusmiljön. På ett lekfullt men inte minst eftertänksamt sätt.

Konstnären Matilda Ruta har gjort verket ”Sjukhusfåglarna” där en långsam videofilm och klippdockor bor innanför dekorationssnirkligt utskurna ramar. Det är flera tittskåp där hennes socialrealistiska berättelse om människor på sjukhus samspelar med fantasin. Små patienterna på barnkliniken har själva medverkat och gett inspiration.

Konstnären Helga Steppan skapar en sällsam illusion av ett parallellt universum genom olika geometriska spegelformer, på väggen i en korridor.

I entrén utanför barnmottagningen möts besökare av hennes låtsaskompis, ”My imaginary friend” som är en bild av, åtminstone för besökande föräldrar, nostalgisk karaktär. Steppan har samlat och avporträtterat prylar från sin egen barndom. Labyrintspelet, lego, Madicken, gosedjurs-Bananer i pyamas.

Längs med en annan korridor kan man läsa en bilderboksberättelse, genom dess inköpta originalteckningar placerade som konstverk på rad.

Barn som varit duktiga och våga ta en spruta brukar belönas med någon liten present. Utanför det kanske otäcka provtagningsrummet finns numera en prispall. Där kan barnet ställa sig och ta emot sin belöning. Det är designgruppen KontorKontur som fått den strålande idén att också ge bort en upplevelse! Som en del av deras lika vänligt som smart inredda lekhörnor. Kallade ”kroppens kulturhus” av formgivarna själva.

KontorKontur har också bidragit med magnettavlor där organ kan placeras rätt – eller fritt fram efter behag. Urinblåsa i pannan, varsågod. Men javisst, en saknad pedagogisk självklarhet hos doktorn!

Bakom omdaningen av Gävle sjukhus barnmottagning finns en medveten satsning för att ”integrera kulturella uttryck i vårdmiljön och vårdarbetet”. Det sägs i många fina ord. Om barnperspektiv och ”emotionella förutsättningar i vårdkontexten”.

Men vi nöjer oss med att kalla det revolution. Lugnet råder. Den nya utsmyckningen sår frön till upptäckarlust.

En hel vagn med Disneygrejer rensades ut och kördes iväg, säger landstingets konsthandläggare Elenor Noble som hållit i projektet. Hon är vansinnigt nöjd.

Mer läsning

Annons