Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djävlar och kyrkbränning i Hofors

/
  • Rassmus Petersson visar tatueringsinspirerad konst på Galleri BGB.
  • Rassmus Petersson visar tatueringsinspirerad konst på Galleri BGB.
  • Rassmus Petersson visar tatueringsinspirerad konst på Galleri BGB.

Annons

Faust har kommit till Gävleborg, som bekant. Men till Hofors verkar bara Mefisto ha nått.

Tatueraren Rassmus Petersson ställde för något år sedan ut akvareller på Galleri Majoo som var starkt influerade av hans dagliga värv, ett slags hyllning till old school-tatuerandet.

Ni som såg den utställningen kommer att känna igen er i Rassmus Peterssons bildvärd. Att galleristen Bengt-Göran Berg ska ställa ut en tatueringskonstnär som Rassmus Petersson är självklart egentligen. Bengt-Göran Berg är omskriven för sina stora tatueringar, med vilka tatueraren och konstnären Emilia Lindberg vann pris på en tatueringsmässa i fjol.

När tatueringar lämnar huden för en gallerivägg får de andra förväntningar på sig. Jag tycker att Rassmus Petersson klarar övergången bra. Kanske tar bilderna ut varandra något när de hänger sida vid sida i det lilla gallerirummet. Färgskalan går igen i alla bladen. Mycket rött, svart, orange …

Hans motiv med monster, djävlar och dödskallar är inte min kopp te, men de är skickligt och fantasifullt målade och jag uppskattar i synnerhet den makabra humorn som glimtar fram. Men djävulen som tänder eld på en kyrka är nog för magstark för vissa, även om jag tror att vi ska tolka också den bilden som humoristisk.

Några bilder anstränger sig väl mycket för att vara häftiga, likt omslag till hårdrocksskivor. Bland Rassmus Peterssons ohyggliga figurer fastnar jag till slut framför ett blomstermotiv med lång stjälk. Om jag skulle välja ut ett motiv att tatuera in, skulle det bli blommans viskande skönhet.

Mer läsning

Annons