Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Död pappa spökar i debut

/

Tanken på att fly från livet, sätta sig i en bil och bara åka, känner många igen sig i. Få följer den impulsen, ännu färre följer den så långt som huvudpersonen Matti i Jörgen Hjerdts debutroman ”Befriad, men känslan är inte obekant i livets tyngre stunder.

Annons

Matti flyr inte bara till en ensligt belägen stuga i Värmlandsskogen, han beger sig dit för att ta sitt eget liv. Han är gift, har två barn. När hans egen far var i den ålder som Matti är i nu tog han livet av sig.

Det är en tät, otäck roman som Jörgen Hjerdt har skrivit, med en krypande stämning som genast griper tag när Matti når stugan i skogen och börjar ana att han inte är ensam.

En roman om en ensam man i en stuga i skogen kan ha sina dramaturgiska problem, men Jörgen Hjerdt löser det genom att låta Mattis hjärna framkalla den döda fadern, låta dem mötas i en postum uppgörelse.

Matti känner att han inte vill dra ner resten av familjen i sitt mörker. Han tror att deras liv blir bättre utan honom. Jörgen Hjerdt berättar inlevelsefullt om självförakt och känslor av otillräcklighet. Andra delar är mer dunkelt skildrade, som relationen till hustrun. Stundtals finns det någonting suddigt i Mattis depression, som om Jörgen Hjerdt har slarvat med detaljerna, vilket gör det svårare att identifiera sig med honom och känna hans smärta.

Starkast lyser relationen till fadern och de obearbetade känslorna efter dennas självmord. Jörgen Hjerdt är inte ensam om att i vår skriva om såren efter en förälders självmord; Gunilla Linn Persson skriver i ”Hemåt över isen” om liknande upplevelser av att vilja följa föräldern in i döden.

Lika starkt är hur Jörgen Hjerdt skildrar de motstridiga känslorna som sliter i Matti. Han längtar efter döden, men samtidigt är han rädd för den. Befrielse finns inte bara i döden, utan också i att kunna se döden i ögonen och gå vidare.

Mer läsning

Annons