Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödens ABC-bok

/

Annons

Inget barnboksförlag verkade tycka att det var passande med skelett som anfanger i en ABC-bok. Konstaterar serieskaparen Linda Spåman besviket i sin blogg. Det fick bli en vuxenbok istället. Den heter ”Från barn till död”.

Inte enbart bokstäverna utan även alla gestalter är ystert tecknade benrangel, i hennes historia om att tillvaron från början till slut är rätt eländigt. Tja man kunde visst lika gärna vara död. Vi känner igen de tröstlösa hyreshusområdena från Spåmans tidigare böcker – missmod, tristess, självmordstankar, förskärare och blodpudding.

Bilderna kontrasteras med varianter på käcka livsstilssentenser och talesätt: i dag kan förresten vara första dagen på resten av ditt liv, gå inte över ån efter vatten, hoppet är det sista som överger människan, allt syns inte på ytan.

Vad är det förresten som är så kul med ballonger? De grinar återkommande och särskilt elakt i boken. Vi vuxna kör ballongbluffen för barnen– som om livet skulle vara en fest.

Linda Spåman, utbildad vid Högskolan för Design och konsthantverk i Göteborg, kallas omväxlande författare, konstnär, illustratör, scenograf. Förknippas dock allra mest med hejdlösa, ångestdrivna serieromaner, som det lilla mästerverket om ”BRF Ensamheten” (2013).

Bistra benrangelsalfabetet är en ny lyckträff. Om man kan säga så apropå en författare som verkligen inte är någon muntergök. Fast på sätt och vis trösterik ändå; man tappar respekten för knotorna. De finns där innanför, vi bär på döden var vi går, bara att inse.

Och Spåmans stiliga skelett som vigt formar sig till ett O, ett S eller ett U – otur för barnboksförlagen, ungarna hade älskat det.

Mer läsning

Annons