Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödshjälps-teater stoppas inte

/
  • Philip Nitschke bredvid sitt

Den kontroversiella enmansföreställningen "Dicing with death" stoppas inte av de skotska myndigheterna, skriver Sky News.

Annons

Föreställningen, som kommer att hållas på konstfestivalen Edinburgh Fringe Festival, är skriven av den australiska läkaren Philip Nitschke.

Nitschke har gett fyra personer i Australien aktiv dödshjälp, och hans föreställning innehåller bland annat självmordsrådgivning.

– Jag har lagt märke till att det är mycket enklare att driva igenom ett budskap om det görs med humor. Men jag driver inte med dödshjälpsdebatten. Jag tycker tvärtom att det är en av de viktigaste sociala frågorna i vår tid. Det som roar mig är att vi som samhälle inte kan hantera frågan, säger Nitschke.

Det är olagligt att hjälpa någon begå självmord i Storbritannien. Festivalarrangörerna säger att de inte ställer sig i vägen för föreställningen med hänvisning till Fringe-festivalens "öppna inställning".

Edinburgh Fringe Festival beskrivs som världens största i sitt slag och pågår 7–31 augusti.

På samma festival uppträder i år även Skottes Musikteater från Gävle. Gävleensemblen är inbjuden för att spela sin dockteaterföreställning "Lilla Faust".

Mer läsning

Annons