Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Draghjälp från nationalskalden

/

Den då unge Gävlekonstnären Hans Limbus Tjörneryd blev något av en hajp när han slog sig fram i början av 70-talet. Författaren Sven Delblanc hade stor del i det, visar nypublicerad korresponens.

Annons

"Har Delblanc hört av sig till dig?"

Sade Björn Widegren till Hans Limbus Tjörneryd. Björn Widegren bör ha varit hyfsat nytillträdd kulturredaktör på Gefle Dagblad och Hans Limbus Tjörneryd var en ung och grön Gävlekonstnär. Sven Delblanc, förklarade Björn Widegren, var "vår nye Strindberg". Han beundrade honom kolossalt.

Det var under den här tiden i början av 70-talet då Sven Delblanc var som störst. Han var överallt, i tv, radio och tidningar, hans romaner prisades överallt. Han hade nyligen gett ut "Åminne", som senare skulle bli tv-serien "Hedebyborna" - en riksangelägenhet som nästan varenda svensk satt och tittade på.

"Du är SATANS begåvad och ditt måleri gör gott ända in i hjärterötterna", skrev Delblanc i ett brev till Hans Tjörneryd 1971. Allt detta redogör ett nytt nummer av Delblancsällskapets "Delbladet" för.

"Kommer du till Uppsala? Sök upp mig i så fall, så får vi ta en kollationering om Konsten och Lifvet + ev. lindrig berusning..."

Så började en kärlekshistoria mellan en nationellt uppburen äldre författare och en ung aspirerande konstnär i Gävle. Delblanc skrev inte bara de berömmande katalogtexterna till Tjörneryds utställningar. Från de brev som återges i Delbladet är det tydligt att Delblanc tog sig an den unge Hans Tjörneryds karriär som ett personligt projekt: "Nu måste vi seriöst överväga en inbrytning i Stockholm, med gemensamma krafter. Säg nu ja! Vi ställer ut i Stockholm till hösten! Så ska jag dra i tåtarna".

Efter några år anar man en besvikelse hos Delblanc. Tjörneryds konstnärsskap utvecklades, och Sven Delblanc gillade inte riktigt hur det artade sig. Tjörneryds konstnärsskap var expansivt redan från början, men det kom senare att helt lämna målarduken. Vid ett tillfälle iscensatte han en multimediahappening som hette "Gustav III:s reinkarnation" och innefattade nio flygplan, 100 motorinstrument, tre poeter, elektronmusik och fyra dirigenter. Naturligtvis på Stortorget i Gävle. Han tyckte mycket om att ställa ut saker på Stortorget i Gävle.

Mer läsning

Annons