Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drottningen lockade fulla hus

/

Gaza speglas på Göteborgs filmfestival, som av olycklig slump. ”Kriget liknar ett tv-spel”, säger chockade israeliska soldater i filmen "My first war".

Annons

Yariv Mozer tog med sig videokameran när han ryckte in under det misslyckade anfallet mot Libanon 2006, och intervjuade sen de unga krigsveteranerna.

Stor uppmärksamhet på festivalen fick den delvis tecknade Waltz with Bashir, Israels Oscarsbidrag, surrealistisk skräckfilm och otäck dokumentär. Regissören Ari Folman var med i armén på 80-talet, men när han kom på att alla hans krigsminnen var borta, började han nysta och frågade ut gamla vänner. Folkets bio köpt in filmen för svenska biografer.

Mer Gaza: Den palestinska filmen "Pomegranates and Myrrh" av Najwa Najjar börjar med ett härligt bröllop, men brudgummen tas till fånga, då han protesterar mot bosättare som flyttar in i hans olivlund. Bruden tröstar sig med dansträning, men får kritik för den frihet hon tar sig.

Granatäpplen och myrra hör till bröllop, berättade den unga regissören Najwa Najjar. För henne symboliserar de sötman och bitterheten i Palestina, i skuggan av muren.

Skit och saffran är komponenter i Bombays slum, plats för den gripande och spännande storfilmen "Slumdog millionaire" – aktuell på svenska biografer, liksom äktenskapsdramat "Revolutionary Road" med Kate Winslet och Leonardo DiCaprio. De når nya höjder här, regisserade av Kates make Sam Mendes. Detta trånga borgerliga femtiotal! Denna kvinna som vill ut ur sin villa, in i livet! Börja om. Överleva?

Denna film överträffas bara av den kanadensiska "Mamma är hos hårfrisörskan" av Léa Pool, samma ämne men med barnen i fokus, och med en glimt av hopp. Kära Folkets bio, köp in den!

Två gånger har stora Draken för fulla hus visat "Drottningen och jag", om två iranska kvinnor i exil: Farah Diba och Nahid Persson Sarvestani själv, som i ungdomen bidrog till shahens fall.

Festivalnöjet att titta på folk kan inte underskattas. Fina, sminkade damer på just denna film, där Farah Diba får frågan om hon aldrig går ut fritidsklädd. Nej, hon har som drottning plikten att föra sig väl i Paris.

Nahid Persson överraskades med Mai Zetterling-stipendiets 200.000 vid festivalens invigning. Hon kom till Göteborg direkt från nordamerikanska Sundancefestivalen, där hon som enda svensk valts ut att tävla i dokumentärklassen.

För branschen är festivalens tävlingar viktiga. Den roliga, korta lerfigurfilmen "Fäst vid dig", om familjeliv och den starka, röda tråden mellan mor och son, vann inte Startsladden, men som tröst fick Carin Bräck, Mia Hulterstam och Cecilia Actis publikens pris. Juryns pris, 700.000 till teknik för nästa produktion, gick till en tjafsig ungdomsfilm: "Mitt liv som trailer".

Vi kan fara till Island i biofåtöljen igen! I road movien "Country wedding" söker bröllopsgäster i tre bussar rätt bröllopskyrka. Valdis Oskarsdottir debuterar som regissör, men har tidigare klippt succéfilmerna "Festen" och "Eternal sunshine of the spotless mind". Allt som kan gå snett på en fest, går snett här. Hemligheter avslöjas, men det finns hopp om livet. En ganska rar film.

När den svenska Guidance går upp på biograferna, blanda då inte ihop regissören Johan Jonason med etablerade Jens Jonsson från Umeå. Båda visar ju vanliga människors smått störda relationer. Jonason debuterar med en välgjord historia om alternativ terapi. En fru skickar sin gubbe till en ung guru. Det blir en rysare i branta bohuslänska berg!

Absurt roliga "Karaokekungen" av dramatikern Petra Revenue äger rum på orten Norröver och är värd biobiljetten för de ljuvliga skådisarna: Före detta losern Pirko (Kjell Wilhelmsen), den rökande skyddsängeln Sten Ljunggren, farmorfyllot Inger Hayman och värmländska Mia Skäringer som spelar Mia Skäringer, ungefär.

På Röhsska museet visade Borås konstmuseum konstfilm! Lisa Strömbeck hyllade ”minnet av alla dom som arbetar utan att någonsin få belöning”, genom att låta en lydig hund ha en korvbit på nosen i 6 minuter. Ingen tröstande musik. Ingen belöning i hundens Revolutionary Road.

Efter sista visningen 1 februari åker konstfilmerna tillbaka till Borås, utom Catti Brandelius härliga video "Drottning eller psyko", som ägs av Röhsska och visas till 5/4 i utställningen "Sundborn goes extreme again".

 

Mer läsning

Annons