Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elevutställning med klädtips till Lady Gaga

/
  • I år dominerar textilen i elevutställningen i Kulturcentrum, sandviken.
  • Broderi med Frida Kahlo som inspiration, av Pia Olsson.
  • Klänning med rötter av Anna Karin Storm.
  • Anna Wängelin tycks ha designat åt Lady Gaga.
  • Kartkorsett av Sofie Zetterholm.
  • Ett kvinnoansikte tittar fram ur tidningspapper i denna kollageskapelse av Maria Thomasson.

Hantverksbonanza, skrev jag förra året när elever från Västerbergs folkhögskola ställde ut i Kulturcentrum i Sandviken.

Annons

Men i år är det inte frågan om något hantverksbonanza. Eleverna från Västerbergs är få, och deras broderi, smide och slöjd är undanskymt i utställningen. Istället är det Textildesignskolan som dominerar med ett mjukare hantverk.

Mest iögonfallande är Anna Wängelins klänning i frasigt papper, med en stor bakdel som expanderar som ett moln. Någonting som man skulle kunna tänka sig Lady Gaga bära. En mindre modell av klänningen intill är målad, vilket gör den läckrare.

En annan som drar uppmärksamheten till sig med en klänning är Anna Karin Storm, dock mer för hur plagget ställs ut snarare än för själva klänningen. I botten står nämligen en rot från ett träd, med rötterna som tentakler under tyget med någonting som får mig att associera till majblommor. Jag vet inte om ens Lady Gaga skulle gå på party med ett helt rotsystem under sig.

Här finns en del goda idéer, även om utförandet inte alltid når upp till potentialen. Sofie Zetterholms ”Skrädderiets karta” utgår från att mönstret är kartan för den som syr, och ur den associationen skapar hon en korsett av en Sverigekarta.

På Västerbergssidan av utställningen fastnar jag för Pia Olssons broderade porträtt av konstnären Frida Kahlo. En hyllning från en konstnär till en annan, utförd med ett annat konstnärligt uttryck. Med tanke på hur kort tid eleverna har gått utbildningen, är hantverksskickligheten imponerande när de visar upp laggkärl, skålar, smidesobjekt och annat som inte är lika spektakulärt som textilkonsten intill.

Om denna utställning blir av till nästa år, hoppas jag att Västerbergs folkhögskola är tillbaka i full kraft. Annars blir det lite tunt i den stora konsthallssalen.

Annons