Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ellenors tid är nu

/
  • Ensam är stark? Den som bäst lyckas framhålla sitt egenvärde når längst i vår tids överlevnadstävlingar.

Undrar vad Robinson Kruse hade sagt om en popularitetstävling? Äntligen räddad – och så ska medlemmarna i en jury avgöra om dom tycker gillar honom eller inte!

Annons

Expedition Robinson 2009 besannar det vi egentligen vetat hela tiden. Att tv-Robinson och bok-Robinson står i direkt motsättning till varandra.

Kruse klarar konsten att vara ensam.

Han klarade 28 år på en öde ö. Men skulle inte ha klarat sig en dag i en svensk högstadieklass.

Ellenor klarar konsten att INTE vara ensam.

Att överleva i dagens samhälle är att fixa det sociala spelet. Att ha koll – koll på vad, var och vilka som gäller, att ha de rätta kontakterna. Det spelar avsevärt mindre roll hur duktig du är på att knäcka kokosnötter och leta krabbor.

Visst, det krävs att man vinner några tävlingar på råstyrka, uthållighet eller minne.

Men i slutänden var det den sociala kompetensen som avgjorde att Gävles Robinson-Ellenor tog hem segern.

Ärlighet, skulle hon kanske säga själv. Men det är ju också en social kompetens, att beräkna att det är den sortens egenskaper som vinner i längden.

Det intressanta med årets Robinsontävling var att den aldrig ens låtsades handla om annat än samspelet mellan människor.

Ingen brydde sig om att försöka bygga bo, planera och skapa en dräglig tillvaro.

Det enda vi såg skapat var Jarmos ute-gym och det är väl mer än typiskt för vår tid. Man rör på sig för att hålla sin egen kropp i trim, inte för att den gemensamma vedhögen måste huggas.

Från de tidiga Robinson-programmen minns vi att deltagarna pysslade och ordnade med hus och toalett. Tom Hanks gjorde det i filmen ”Castaway” ungefär samtidigt.

Den första Robinson-publiken fick se det typiska överlevnadsbeteende som den förväntade sig – plus påminnelsen om att överlevnad i längden kräver samarbete.

Men i årets version hycklade varken deltagare eller programmakare. Folk sov direkt i sanden under några hastigt uppriggade palmblad och tog dagen som den kom. Det handlade om en räcka eländiga dygn att stå ut med och hinna göra sig populär på (alternativt avpopularisera andra deltagare).

Robinson 2009 är en bra spegel av ett allt mer individualiserat samhälle (vi kan kalla det typiskt eller symboliskt att egenföretagaren Ellenor vann).

Det är en tid där den som är skicklig på det sociala spelet kan vinna egna fördelar (arbetslösa Robinsondeltagaren Anna Lundh hoppades till exempel få ett jobb).

Då är samarbete inte på kartan längre. Förutom samarbete i formen ”pakta” som förstås i förlängningen innebär motsatsen: splittring.

Mer läsning

Annons