Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emgoldex och Ebberöds bank

/

Historien om pyramidspelet Emgoldex, som har rullats upp i lokalmedia i veckan, får oss att minnas Ebberöds bank.

Annons

Banken i det danska folklustspelet ”Ebberöds bank”, uruppförd på Nørrebro Teater i Köpenhamn 1923 (senare även film), har fått ge namn åt "välmenande men illa skötta affärer", men dess upplägg är i själva verket ett klassiskt ponzibedrägeri.

Ponzibedrägeriet är, som bekant, uppkallat efter Charles Ponzi, som på 1920-talet lovade orimligt stora vinster i handeln med svarskuponger och frimärken.

I "Ebberöds bank" betalas åtta procent i inlåningsränta men bara fyra procent i utlåningsränta. Till slut faller korthuset, som det gjorde för finansmannen Bernie Madoff, som 2008 drog med sig många amerikaners pensionsbesparingar i fallet.

Teater Tribunalen spelade ”Ebberöds bank” för några år sedan, som tog det gamla danska folklustspelet och gav det en ny kostym som passade samtidens internationella ekonomi. ”Begrepp som pengar och kapital blir allt mer diffusa, på den digitaliserade globala marknaden. Vems är pengarna, om de bara finns virtuellt? Vem har makten över marknaderna? Vad händer med mänskliga och kulturella värden om värde bara blir synonymt med finansiellt kapital?” frågade de sig.

Folklustspelet kanske vore något för ett lokalrevygäng i Gästrikland att ta itu med, efter uppståndelsen kring Emgoldex. Med en extra inskriven roll för en före detta bandystjärna vars guldmedaljer skiner något mattare nu.

KE

Mer läsning

Annons