Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dag för vemod

/

Glad midsommar!
Det säger vi. Men är vi så glada? Sillen och potatisen och sommartårtan smakar lika mycket vemod tycker jag.

Annons

Midsommarafton är natten när det vänder mot mörker igen. Kanske är det ingenting kvar av sommaren? Tänk om de soldagar som redan varit, var de soldagar vi fick?

Oron finns där. Fast de flesta av oss har semestern framför sig. Vi vågar inte annat än att tro att det ska bli en torr och fin juli med eftervärme in i augusti.

Midsommaren firas som en början på en härlig tid.

Men vi är inte dummare än att vi vet att den kan bli en besvikelse. Varje år är ett lotteri.

Därför vemodet. Det som också finns i de långa beslöjade kvällarnas stillhet, i badvattnet fientliga kyla, i jordgubbarnas korta säsong.

Vemodet som finns i fladdrande myggljus på verandan. I eftermiddagssol som färgar höga tallstammar gyllene. I den loja stämningen på en bensinmacksparkering fylld av familjer som gjort glass-stopp.

I gummistövlar i blött gröngräs.

Sverige hälsar sommaren och säger adjö till den på en och samma dag. Från och med nu bli nätterna längre igen.

Faktum är att mörkret kom redan i tisdags. Då inföll det riktiga sommarsolståndet. Tisdagen råkade också vara Grönlands nationaldag. Vi är nordbor. För inte alls länge sedan beroende av vädrets makter för att få mat på bordet. Regn och kyla var en katastrof som kunde förstöra skörden.

I dag plågläser vi kvällstidningarnas chockprognoser. Som om det fortfarande gällde livet.

Det kan åtminstone vara blodigt allvar. För campinganläggningar på randen till konkurs och för föräldrar som ser sina fattiga lediga dagar regna bort.

Vemodet är efterhängset. Vemodet som synonymordboken vill översätta med svårmod, dysterhet, förstämning och bedrövelse. Fast ordet egentligen innehåller så blandade känslor; lika mycket den korta sommarens lycka som olycka. Lika mycket hopp och förtvivlan.

Lika mycket Brämmens sandstrand några dyrbara heta dagar, som dess ödsliga skönhet under gråhimlen.

Vemodet bär vi med oss. Det är en del av vår verklighet och vår historia.

Ha en fin sommar.

Mer läsning

Annons