Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En Länk till de gamla mästarna

/

När en vardaglig bild, tagen med en av samtidens alla kameror, blir avmålad med omsorgsfull detalj förändras den. Sinnena skärps, uppmärksamheten fokuseras. Vad är det i den här bilden som förtjänar detta mödosamma arbete?

Annons

Torbjörn Länk använder fotografier som förlagor till sina figurativa målningar. Människor som av någon anledning fångar hans intresse i stadsbilden, gestalter som omedvetet vädjar om att avbildas. Det är inte några selfieposer som Torbjörn Länk (född i Hällefors) fascineras av. Linslusar får sukta efter kameror annorstädes. Hans människor tycks vara omedvetna om att blicken landar på dem. Som betraktare finns det en voyeuristisk aspekt, som om man smyger sig på dem bakifrån. Flera av dem är just vända från betraktaren. I ryggtavlan och kroppshållningen får vi avläsa deras personligheter.

Hans måleri blinkar till de stora mästarna, och rent tekniskt har han fått söka sig tillbaka genom seklerna, med en egentillverkad oljefärg med recept från 1600-talet. Hans motiv är samtida, i kläder och frisyrer, men de är samtidigt målade som om de nyss vaknat upp ur renässansen. Målningarna har en anakronistisk air.

I behagliga kompositioner visar han människor som tycks sjunka in i sig själva, med blickarna i fjärran. En sorgsen stämning förenar verken. Det vardagliga kan lätt bli banalt, men Torbjörn Länk fyller sina dukar med frågetecken och tomrum som ger plats åt betraktaren att kliva in i hans bildvärld och upptäcka den på egen hand. Alla målningar i utställningen lyckas dock inte med detta. Han är som bäst när han vilar i det gåtfulla.

Det figurativa, fotorealistiska måleriet möts inte av entusiasm hos kritikerna, men publikt är det populärt och jag kan tänka mig att många kommer att besöka Galleri Boken och låta sig fascineras av Torbjörn Länks måleri.

Mer läsning

Annons