Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En manlig bokvärld

/
  • Hilary Mantel, författare i en manlig bokvärld, enligt ny undersökning.

Annons

Trots att bokåret 2014 rymde nya titlar av många välkända kvinnliga författare handlade recensionerna oftast om böcker skrivna av män. Dessutom var recensenterna vanligtvis män.

Nej. Hjälp. Så trist. Vilket nedslående resultat som rapporteras i The Guardian.

Tidningen refererar en kartläggning gjord av den amerikanska organisationen Vida. Den gäller amerikanska och brittiska tidskrifter. Till värsta syndabocken utses London Review of Books som upplät utrymme åt 527 manliga författare och kritiker medan bara 151 kvinnliga fick plats.

2014 var ett år när storsäljande författare som Hilary Mantel, Donna Tattt och Kate Mosse kom med nya romaner, konstaterar Vida. Till saken hör också att majoriteten av både bokköpare och bokläsare är kvinnor. Men bokvärlden är fortsatt manlig.

Även i New York Review of Books var obalansen stor: 677 manliga författare eller kritiker fick utrymme under perioden, jämfört med 242 kvinnliga.

New York Times Book Review förtjänar något bättre betyg. Med 909 män och 792 kvinnor och även fler kvinnliga kritiker än manliga under året.

Granta och San Fransisco-tidskriften McSweeney’s utsågs till de mest jämställda i undersökningen.

Hur ser det ut i Sverige? På Gävletidningarnas kultursidor? Vi vill helst slippa bli räknade, tack. Vi är säkert drabbade, av rutintänk och även brist på alternativ. Våra kvinnliga recensenter råkar ha 1/ fått andra jobb, 2/ varit sjuka, 3/ själva varit upptagna med att skriva böcker.

Men Vidas undersökning är hur som helst en nyttig påminnelse. För mig som faktiskt i just detta fall har en liten gnutta makt.

Till kvällen tar jag personligen hem Martina Montelius och Gunilla Jensens nya böcker för att de ska bli lästa och recenserade. Attans också, att den sistnämnda råkar ha skrivit en biografi om en man!

Mer läsning

Annons