Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En plattare framtid

/
  • Har smartpaden utsiker? Kommande generationer begriper väl inte ens varför kläder gjordes med fickor; varför skulle man behöva bära på något förutom sin personliga kod att plugga in vid fikabordet? Å andra sidan – att föreställa sig hur tekniska uppfinningar kommer att förändra samhället, har visat sig vara en hopplös gren. Till och med på kort sikt. Se bara på Facebookfilmen ”The social network”. Aldrig förr har något som skrivit historia, blivit historia så snabbt.

Annons

Ibland mår jag som en isbjörn. Den där ledsna figuren på ett ensamt isflak vid en smältande polaris.

Verkligheten som jag känner den håller på att försvinna.

Isbjörnen kunde lika gärna vara en gammal journalist, sorgset sniffande efter det sista doftminnet av fettig trycksvärta.

Allt färre bryr sig om att läsa morgontidningen på papper.

De läser den på webben istället, i en märklig version där överblick, tydlighet och tyngdpunkt saknas.

Andra dagar är jag mindre pessimistisk. Papperstidningen kommer att fortsätta leva kvar.

Aktad och vördad på ett annat sätt än tidigare. Med sin exklusiva fysiska närvaro.

Parallellt finns numera e-tidningar. Papperstidningens överlägsna sätt att paketera och värdera material, direkt överfört till elektronisk form.

Men mindre praktisk – så länge tidningen är fånge i en klumpig dator.

Läsplattor borde vara ett steg mot befrielsen.

Jag har därför testat några stycken av varierande kvalitet. Läsplattan som heter Kindle fungerar riktigt bra, dock främst för att ladda ner och läsa böcker på.

Men årets nyhet Ipad är ytterligare ett steg. Även om vi kanske inte precis är framme.

Apples Ipad är en tunn pekskärm, i princip en utkavlad smartphone. För handväskan istället för fickan.

Kallas även surfplatta, tablet eller smartpad. Man kan facebooka trådlöst, lyssna på musik, se film och tv utan förstoringsglas. Och läsa.

Både e-böcker och e-tidningar fungerar allmänt sett otroligt mycket bättre på Ipaden än på en vanlig dator och även klart bättre än tidigare läsplattor (som inte ens haft färg).

Det finns plötsligt förutsättningar för att layoutade artiklar och reportage ska komma till sin rätt.

Bara det att den lilla rackaren är tryckkänslig. Bara det att man förstorar, navigerar och gör noteringar i texten så superenkelt med pekfunktionerna. Bara det att man kan hålla e-tidningen och e-boken som man behagar.

En jämförelse. De flesta läsplattor använder ”elektroniskt bläck” som ger bokstäverna vacker skärpa. Men Ipadens skärm når utmärkt kvalitet utan den sortens teknik. Till skillnad från andra läsplattor behövs heller ingen yttre läslampa som lyser upp bilden. Ipaden går därför att använda medan man åker bil i natten, eller vid stearinljuset på verandan (till skillnad även från papperstidningar, hm).

Nackdelen är att den drar mer batteri än exempelvis en Kindle-platta som kan klara sig utan laddning flera veckor (papperstidningar kräver i och för sig ingen elkontakt alls).

Ipaden laddar jag varannan dag. Men det beror också på att den är så händig att ha till hands för allt möjligt. Söker man något på webben hittar Ipaden snabbare än hemmadatorn.

Grafiken är kort sagt – urtjusig. Mina inköpta e-böcker, mitt bibliotek, syns som prydligt uppradade volymer i en massiv bokhylla. Bläddrar gör man alldeles som på riktigt, med tummen.

Ipaden slår sina läsplattekonkurrenter. Men kallas inte officiellt läsplatta. För tillverkaren är målet givetvis att den istället ska bli ett begrepp i sig.

Jag förförs av Ipadens smidighet. Samtidigt kommer – igen – den där smygande känslan av att ha skaffat ytterligare en ny dyr leksak (enklaste modellen, cirka 6 000 kronor).

Den läser bara vissa e-boksformat. Att låna elektroniska biblioteksböcker från Gävle Stadsbibliotek fungerar till exempel inte.

Inte ens den här läsplattan är riktigt på allvar. Åtminstone inte som papperstidningssubstitut. Åtminstone inte för isbjörnar. Inte än.

För ett tag sen rapporterades att hockeyproffset Nicklas Bäckström gav sina lagkamrater varsin Ipad som överraskningspresent efter träningen. Det är också en främmande värld.

Mer läsning

Annons