Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En roadmovie för Gävleöron

/
  • Musikens väg. Bild från trailer till verket ”Routes” av Mattias Lysell (musik) och Adam Wittsell (film).

En väg i skymningen, strålkastare som får asfalten att lysa, svarta silhuetter som avtecknar sig mot en rosaljusblå horisont.

Annons

Mattias Lysells nya verk för Gävle symfoniorkester, som han har gjort tillsammans med filmaren och konstnären Adam Wittsell, beskrivs som en road movie, och trailern till verket ”Routes” trycker på alla känsloknappar som vi förknippar med vägens romantik inom filmen.

– På ett sätt kan man ju kanske säga att vägen är berättelsen i sin grundläggande form. Känslan att färdas är för de flesta förknippade med förändring vilket ju skapar drama i sig själv, menar Adam Wittsell som står för bilderna i verket.

Han har tillsammans med Mattias Lysell låtit bilderna och musiken växa fram parallellt, med andra ord är bilderna inte en eftertanke till musiken som har fått inspireras av ett färdigt verk. Mattias Lysell arbetar ofta med inspiration från filmmusik, och att tillfoga bilder till örats upplevelse är någonting som han pratade om att göra redan när vi intervjuade honom som ny composer in residence på Konserthuset.

De samarbetade med ett liknande projekt för Sonanzaensemblen 2008 och sedan dess har planer på ett fördjupat samarbete funnits.

Vad intresserar dig med att föra in film till ett liveuppträdande?

– Rörlig bild, både film och grafik, är traditionellt väldigt långsamma processer där man måste vara mycket förberedd och vänta länge på resultat. Att gör bild live är en befriande känsla som nog påminner mer om att spela musik än filmarbete.

Finns det en risk att bilden ”stör” musiken eller är det bara ett spännande komplement?

– Ja, den risken finns väl alltid. I det här fallet är de ju dock skapade för att fungera tillsammans där ingen av dem är ett komplement till den andra utan en fusion av musik och bild.

Blir det en fortsättning med Mattias Lysell efter detta? Han hintar om att det finns ett 3D-projekt …

– Det kommer det helt säkert bli. Att arbeta med Mattias har varit väldigt inspirerande och gett mig många nya infallsvinklar och idéer. Vi är nu i idéfasen på ett projekt som ska kombinera dans, bild och musik.

Förutom ”Routes” kommer även Griegs ”Symfoniska danser” att framföras, ett verk som baseras på norska folkmelodier. Dirigent för kvällen är Mats Rondin.

Mer läsning

Annons