Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En stadsvandring i huvudet

Stadsvandringar hör sommaren till. I Sandviken finns en om poeten Stig Sjödin som man kan gå vilken dag som helst, dygnet runt.

Annons

Allt man måste ha är en smartphone. Och gärna ett par hörlurar också. Men har man redan det är det bara att ladda ner en app, följa en karta mellan stationerna i stadsvandringen och börja lyssna.

Jaha, där var Café Linnea, där socialisterna samlades i hemlighet för hundra år sedan. Det var förenat med fara för försörjningen, naturligtvis. Konsul Göransson ägde hela staden vid den här tiden. Bostäderna man bodde i, veden man eldade med, affärerna, poliserna, allting! Någon socialism ville han inte veta av. Ertappades någon av arbetarna med sådana böjelser fick de sparken direkt, och därmed var väl hela ens familj i princip hemlös och fredlös på orten också.

Har man en smart telefon kan man gå på stadsvandring på egen hand. Det handlar om poeten Stig Sjödin och – via hans upplevelser och texter – Sandvikens historia.

Jaha, kiosken vid porten till järnverket där konsuln sålde öl och sprit till arbetarna. Var det där Stig Sjödin själv mötte socialismen?

Innan han blev stadens store poet var han en av alla de otaliga unga männen på bruket som efter skolan genast började arbeta på verket, och där blev han kvar under tio år. På själva verket får man förstås inte komma in, men det var där inne som Sjödin frågade en äldre arbetare, Kalle Hemgren på rörvalsverket: ”Hur fan går det?”

Svaret: ”Jag har stått här i 25 år och stoppat in rörämnet i det där hålet – och det blir aldrig fullt!”

Arbetets monotoni, kärnfullt formulerad. Stig Sjödin förstod att Kalle Hemgren också beskriv hans egen framtid för 25 år framåt om han inte gjorde något drastiskt, och han började fundera på hur han skulle kunna komma undan de tvingande strukturerna. Folkhögskola skulle senare bli en livlina för honom. Och poesin.

Han skrev dikter om arbetarna, om och arbetarnas söner, de som deras fäder hade ”släpat fram till studenten”, och när de sedan kom hem och besökte sina familjer på bruket var det som att de redan börjat tala olika språk, redan hade svårt att förstå varandras sätt, uttryck, tankemönster och vanor. Sönernas flickvänner föraktade föräldrarna för hur de använde kniven vid matbordet.

Och han skrev dikter om kvinnorna på klappbryggan i kanalen, som försökte klappa smutsen ur männens kläder, sommar som vinter, ett hopplöst uppdrag. Om ”Fattigdomens bistra frost i hennes öga, som inga tvättar tar”, som det heter i dikten ”Tvätterskan”.

Bernt-Olov Andersson

Den som berättar allt, på vackert klingande Sandviksmål, är författaren Bernt-Olov Andersson, som själv arbetat på verket, i kanthyvlingen på bandavdelningen. Stig Sjödin såg honom, och blev hans mentor och vän. Det gör Bernt-Olov Andersson till ett suveränt sällskap på den här stadsvandringen.

Stig Sjödin

Och fullt tillräckligt också. Man saknar inte en stor grupp människor att gå med med, och man saknar inte att stå och spänna öronen allt man kan för att höra vad berättaren där framme säger. Tvärtom, när historierna och dikterna strömmar ur lurarna och liksom injiceras rakt in i huvudet känns det mer nära, mer intimt. De historiska platserna dubbelexponeras effektivt mot de samtida platser man just har framför ögonen. Här och i dikterna är Sandviken ett eget universum. Och det handlar inte bara om arbetardiktning, det är Bernt-Olov Andersson noga med att betona. Det handlar också om naturdiktning, kärlekdiktning, och en högst sinnligt beskriven del av kulturhistorien: matdiktning!

FAKTA: Poesivandring med mobilen

I Sandviken pågår i år ett firande av poeten Stig Sjödins 100-årsjubileum. För den som vill lära känna Sandvikenpoeten lite närmare, har Sandvikens folkbibliotek laddat upp poesivandringen ”I Stig Sjödins fotspår” i en app som heter Storyspot. Appen kan laddas ned gratis till mobil eller till surfplatta. Initiativtagare till både appen och 100-årsjubileet är Stig Sjödin-sällskapet.

Poesivandringen består av åtta ljudfiler som i appen kopplats till de åtta fysiska platser i Sandvikens centrum där poesitavlorna med dikter av Stig Sjödin är placerade. Vid de olika anhalterna berättar författaren och poeten Bernt-Olov Andersson målande och personligt om olika episoder ur Stig Sjödins liv och ur Sandvikens historia.

Annons