Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En vandring genom tid och rum

På lördag öppnas portarna upp för Lövstabruks nya upplevelsevandring Sanning, Saga, Sägen. Publiken kommer då kunna uppleva historier från olika epoker som på något sätt rör Lövstabruk. "Man blir verkligen kastad som publik mellan tid och rum", säger Åsa Norling.

Annons

Arbetet med föreställningen började redan förra året då scenografen Åsa Norling samlade på sig historier om Lövstabruk herrgård. Ett år senare är alla bitar på plats och på lördag invigs upplevelsevandringen där publiken kommer ledas mellan olika rum och lyssna på berättelser från olika tidsepoker.

– Vi har en berättelse som rör rysshärjningen på1700-talet och en annan scen som utspelar sig 1962. Man blir verkligen kastad som publik mellan tid och rum, säger Åsa Norling.

LÄS MER: "Spökvandringar" och tornerspel på Lövstabruk

Berättelserna har ett underifrånperspektiv, som Åsa Norling kallar det, det vill säga att man får höra hur de vanliga människorna som jobbade på bruket hade det under de olika epokerna.

– Jag ville förmedla känslan av hur en vanlig arbetare upplevde det. Känslan av att ryssarna var på väg och rädslan och maktlösheten i det. Det tycker jag är mer intressant än att berätta om en baron eller någon annan som lätt kunde flytta därifrån.

Vandringen är den första i sitt slag och förhoppningen är att locka både den som är historieintresserad, och den som inte vet något allsom Lövstabruk.

– Vi vill locka alla. De som är väldigt pålästa kommer hitta referenser och få ut väldigt mycket av det här. Samtidigt kommer de som inte vet nånting sedan tidigare få en hel del att fundera över.

Mer läsning

Annons