Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erbjudande: Gratis semester i konstprojekt!

/
  • Konstnärerna Jon Perman och Karin Bäckström.
  • Semestra här om du längtar efter en annorlunda semester, lockar Konstfrämjandet Gävleborg. Tre utvalda personer får turista gratis om de deltar i konstprojektet

Annons

Konstfrämjandet Gävleborg söker tre personer som ska få en annorlunda semester i sommar.

Det som erbjuds är en turistresa till Hofors, Ovanåker eller Österfärnebo/Gysinge.

De tre turisterna blir samtidigt del i ett konstverk. Det görs under titeln ”Kom till Byn!”.

Vad är vitsen? Sandvikenbaserade konstnärsduon Karin Bäckström och Jon Perman förklarar:

– Ofta när man pratar om de här platserna så pratar man om problem. Men vi vill vända på det, och istället fråga; Vad är det som är bra? Vad är det man uppskattar med orten och gör att människor, mitt i den här snabba urbaniseringen, bor kvar?

Det är liknande frågeställningar som också Folkteatern Gävleborg arbetat med i vår. Framför allt i föreställningen ”Framtiden i mig”, som handlade om länsbornas förhållande till de platser som de kommer ifrån.

Men Bäckström och Perman har inte bara en teaterkväll utan en hel gratissemester att locka med. Tre utvalda deltagare ska få resa runt på respektive ort tillsammans med konstnärerna under fyra, fem dagar, bo på lokala vandrarhem eller hotell, äta på lokala restauranger och testa aktiviteter som invånarna tipsat om (i speciellt uppsatta förslagslådor).

Semestern ska under tiden dokumenteras.

– Resultatet kommer att presenteras på en hemsida och bli en sorts alternativ, social och upplevelsebaserad turistguide, säger Karin Bäckström i ett pressmeddelande från Konstfrämjandet Gävleborg.

Karin Bäckström och Jon Perman är kända för sina arbeten tillsammans under konstnärsnamnet [krig], ofta i experimentella projekt som utforskar världen genom konsten.

Det var också de som förra året tog initiativet till att starta en ny regional Konstnärsfrämjandet-förening i Gävleborg.

”Kom till byn!” beskrivs som ett uppstartsprojekt för det nya Konstfrämjandet Gävleborg. Genom det hoppas konstnärerna lära känna sin region från gräsrotsnivå. De är själva återvändare, tillbaka i Sandviken efter att ha lämnat staden som unga.

Konstprojektet sker med stöd av Kulturbryggan, ABF, Hofors kommun, Ovanåkers kommun, Sandvikens kommun, Region Gävleborg och Gunvor Göranssons kulturstiftelse.

Konstturisterna som söks får inte ha besökt orten tidigare men förutsätts vara nyfikna på den. Ansökan sker skriftligt. Mer info finns på www.komtillbyn.se.

Mer läsning

Annons