Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ernman får pris för finkulturell insats

/
  • SKAPAR KULTURFÖRÄNDRING. Malena Ernman får Läkerols kulturpris Voice of the year för att fört in

Varumärket Läkerol fyller hundra i år och det firar man med att instifta ett nytt kulturpris: Läkrerol – Voice of the year. Priset delas ut till en aktuell person som har utmärkt sig för en bredare publik på ett sätt så att en kultur- eller samhällsförändring märkts.

Annons

 

Vinnaren 2009 och tillika den första att få utmärkelsen är Malena Ernman.

Juryns ordförande, Gefle Dagblads kulturredaktör Björn Widegren, säger i ett pressmeddelande:

– Malena Ernman har med rösten som verktyg gjort operan, som ofta uppfattas som exklusiv och ”finkulturell”, till något folkligt och tillgängligt. Hennes fantastiska röst och scennärvaro har fångat miljoner hjärtan i Sverige och Europa. Sällan har vi sett en så stark kulturell förändring äga rum på så kort tid där den ena kulturen påverkat den andra och tvärtom.

Pristagaren själv är glad över priset, inte minst för vad det betyder för hennes ambitioner att nå ut med operan till en bredare publik:

– Det känns fantastiskt kul att motta denna utmärkelse. Jag har alltid kämpat för att så många som möjligt ska upptäcka operans kraft och skönhet. Priset är ett erkännande av det senaste årens hårda arbete som jag är mycket stolt över, säger Malena Ernman.

I prismotiveringen står bland annat att läsa:

"Hennes röst och mångsidighet i ämnen och musikstilar i kombination med en energisk scennärvaro har gjort henne populär i allt vidare kretsar. Med dessa unika egenskaper och med järnhård disciplin och uthållighet har Malena som vinnare av den svenska Melodifestivalen fört en kulturgenre - den högkulturella operakonsten - in i en annan mer folklig genre, schlagerkulturen."

Prissumman är 100 000 kronor och delas ut i stipendieform.

Med det nya kulturpriset väcker man nytt liv i en gammal tradition – på 1970-, 80- och 90-talen delade Läkerol årligen ut ett kulturpris i Sverige. Det nya Voice of the year-priset anges vara "uppdaterat och mer tidsenligt än föregångaren".

Mer läsning

Annons