Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ernman leder!

/

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta i veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

Annons

1. (åter) Malena Ernman
Operasångerskan från Sandviken, nej visst ja, schlagerstjärnan från Sandviken. Plojgrej blev allvar över en natt. Men glamour som glamour, opera är verkligen inte så malligt som det kan verka. Och alla kunde se hur rutinerad Ernman är, och se hennes generösa inställning till musiken. Nu är hon lika du med tv-publiken som Håkan Hagegård efter Trollflöjtenfilmen. ”Jag kommer på mig själv med att vissla Malena Ernmans låt i duschen”, säger mezzosopranen Anne Sofie von Otter.


2. (åter) Anna Odell
Konstfackstudenten som... ja ni vet. Konstfack lämnar henne i sticket i sin nygjorda internutredning. Men det gör inte vi. Om det skulle visa sig att Anna Odell gjort något som strider mot lagen kan hennes arbete inte visas på Konstfacks examensutställning, säger rektorn. Konstfack som ny juridisk instans? Öh, är det inte en utbildning?


3. (ny) Fildelningskonst
BitTorrent goes arty, som någon uttryckt det. Det visar sig att det finns en svensk konstnär som gör konstfilmer och använder Pirate Bay som exklusivt galleri! När första nedladdningen är gjord till 100 procent, stängs utdelningen och originalet förstörs. Filmen existerar således endast så länge andra användare väljer att dela ut den. En kommentar till den flyktiga tid vi lever i, säger fildelningskonstnären Anders Weberg. Han är, lyckligtvis, inte student på Konstfack.


4. (åter) Katarina Frostenson
Att finaste poeten och Svenska Akademins ledamot nummer 18 kommer till Gävle har glatt oss hela veckan. Hon är höjdpunkten på Poesidagen i morgon. Tack Stadsbiblioteket.5. (ny) Eva Lundgren
Författare till boken ”Knutby-koden”. Många har försökt – men kontroversiella debattören Eva Lundgren är den som kommer längst när det gäller att förklara Knutbyförsamlingens kollektiva galenskap i guds namn.

att Strömvallens läktare måste bevaras. Vi smörar lite grann och låter Lena Adelsohn Liljeroth – moderat kultur- och idrottsminister som besökte Gävle i veckan – få vara med på ett hörn på listan. Det kan tänkas nämligen att läktarfrågan hamnar på hennes bord så småningom.Foto: Håkan Selén


Sagor (1), Jean Bernadotte (2), Stjärnpark (3), Jenny Wilson (4), Valbo Kommunalhus (5).

Mer läsning

Annons