Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ernman toppar listan

/

Annons

1. (ny) Malena Ernman
Så var det med det. Etta. Förstås. Inga medtävlare. Paret Carl-Gustaf och Silvia krympte till skrynkliga plommon när sångerskan visade vad som var kungligt på Gävle Symfoniorkesters jubileumskonsert i måndags.

2. (5) 100-åringen
Gävle Symfoniorkester födelsedagskonsert blev som sagt succé. Vårat favvogäng! Men bjuder man Ernman på kalaset får man finna sig i att spela andraplansfigur.

3. (ny) Lena Sjöberg
Konstnär med rötter i Gästrikland Avflyttad till småländska byn Mörtsfors. Därifrån skriver och illustrerar hon sina böcker, samt driver Ritförlaget. Aktuell just nu är den mirakulösa lilla vuxensagan om ”Ingamaj”. Mörtfors invigde förra året ortens första offentliga toalett under stort pressuppbåd och med högtidlig avklippning av toalettpapper. Med den kuriosainformationen hoppas vi att ni inte kan undvika att lägga namnet Lena Sjöberg på minnet.

4. (ny) Jostein Skeidsvoll
Fri fotograf kallar han sig. Det började på Christer Strömholms berömda fotoskola på 70-talet. Sen har Jostein jobbat med reklam och som lärare vid Designhögskolan i Umeå bland annat. Så flyttade han till Gävle och hittade en ny bildvärld – tomburkar! Tillplattade, överblivna existenser porträtteras i Josteins Skeidsvolls anslående utställning på Sandvikens Galleri Galaxen.

5. (ny) Sara Beischer
Bokåret börjar bra med ”Jag ska egentligen inte jobba här”. En roman som slänger in verklighetens underbetalda personal i äldrevårdsdebatten och borde kallas proletärlitteratur. Uppmärksammade debutförfattaren Sara Beischer säger:
”När jag slutade på äldreboendet som råkat blir mitt första jobb landade något i mig. De döende människorna. De hårt arbetande kvinnorna. De hade lärt mig något riktigt. Jag tänkte skriva ett tackbrev. Det blev inte så. Det blev en bok om döden, bajset, livet, kärleken, vardagen, fulheten och futtigheten. Men också om de storslagna drömmarna. Boken är till er, Kerstin, Iréne, Carmen, Mia och alla ni andra.”

Heders: Hjördis Johansson Becker. Tungt konstnärsnamn i staden. Bevisas av ny utställning på Galleri Elixir.

Inte en chans: Privatiseringar. Vi resonerar så här: om inte snöröjningen lagts ut på entreprenad, så hade inte cykelbanorna av okunnighet och profithunger skrapats ishala, och då hade inte folk cyklat omkull och belastat vården…

Ut från listan: Nawal El Saadawi (1), Jessica Gedin (2), Kajsa Ravin (3), Teatervåren (4).

Mer läsning

Annons