Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett hus som gör det varmare i Gävle

/

Kanske är det Gävles nya Kulturhus som sprider värme och gjort hösten så ovanligt vacker. Här är våra intryck från den första officiella öppningsdagen.

Annons

Invigningen i lördags gick finfint. Det känns varmt och välkomnande i Gävles nya kulturhus. Det känns anspråkslöst. Kanske är det inte så dumt att det bara bidde ett litet litet kulturhus. Det stora kulturpalatset kan få komma sen.

Vad saker kallas är förstås oväsentligt. Och i det här fallet får vi vara väldigt tacksamma över att det inte heter ett Gävligt gott kulturhus. Eftersom restaurangen med Joe Hills havtornsströmming på menyn tar jämförelsevis stor plats.

Föreningarna som ska samsas om aktiviteterna i kulturhuset är många och gör sig inte enskilt lika hörda. Idka, Kulturum, Gävles Unga – vad de egentligen erbjuder en besökare framstår inte som helt självklart.

Men kreativiteten märks, många besökare verkar redan hemtama i huset under invigningsdagen. Det finns teckningar och målningar längs väggarna, en riktig liten teatersalong, pyssel pågår, mysrummet i cellen på tredje våningen är upptaget av småttingar, och Fängelsemuseet myser också över folkinvasionen.

Sen är det en sak som inte syns, men säkert bidrar till temperaturhöjningen – samarbetet mellan de olika aktörerna verkar ha tänt en gnista. Kul saker som festivaler kan arrangeras med gemensamma krafter. Entusiasmen värmer.

Kultur är viktigt för alla, i dessa tider, betonar talaren Linnea Manzanares från föreningen Gävles Unga. Att man riktar sig till alla påpekades från alla håll, så det där med att kulturhuset är till för barn och unga ska nog betraktas som att de inkluderas särskilt, inte att vuxna fikagäster är exkluderade.

Ja, det känns genast väldigt välkomnande i Kulturhuset Gävle. Trots gallren för fönstren och de svårmöblerade fängelsekorridorerna. Trots gruset som släpptes i maskineriet från ett annat studieförbund förra veckan – de hade också velat vara med, om de fått kännedom om de fina villkoren. Vad bör sägas om kritiken? Gynnas vissa? Det är upp till politikerna hur pengarna i kultur- och fritidsnämndens budget fördelas mellan olika föreningar som söker om bidrag. Om ett företag skulle få hyresrabatt vore förstås en annan sak.

I vimlet syns Ninni Berggren Magnusson, numera en av Kulturgävles högsta tjänstepersoner. Hon var med och grundade den Lättings kulturförening som i dubbel bemärkelse är anledningen till att Kulturhuset Gävle finns. Lättings föddes på gräsrotsnivå för 25 år sedan, växte och flyttade in i de gamla fängelselokalerna, för att sedan drabbas av en sorglig konkurs. Tomrummet fylls nu av Kulturhuset Gävle.

"Äsch, det känns, ingenting särskilt. Inte på det sättet, det var så längesen". Ninni Berggren Magnusson skakar av sig frågan.

Men utan Lättings hade vi inte stått här i dag, bland invigningsballonger och serpentiner.

Nya landshövdingen Per Bill invigde officiellt och det satte ju förhoppningsvis agendan, att ett kulturhus råkade bli ett av hans första invigningsuppdrag. Även om han fortsatte med att inviga Bergshotellet i Järvsö senare samma dag.

I Gävle sa han att kulturen inte ska ses som ”grädde på moset” eller ”guldkant” men betonade framför allt att den är en viktig del av infrastrukturen, för en orts anseende.

Landshövdingens jobb var nog att säga ungefär samma sak i Järvsö – att hotellnäringen är en viktig del av infrastrukturen.

Per Bill nämnde också sport i samma mening; ”utan sport, utan kultur kan man inte locka folk till staden”. Men att invigningen av Kulturhuset Gävle förlagts till exakt samma tidpunkt som Gefle IF Fotbolls sista allsvenska match för säsongen tycktes på något sätt markera att det av vissa ses som två skilda världar.

Så hoppas jag att det inte ska bli. Till Kulturhuset Gävle kan man säkert komma för att skapa ett riktigt schysst tifo.

Mer läsning

Annons