Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett kapitel om dagen fram till jul – här är bästa julkalenderböckerna

/

Ett kapitel om dagen ända fram till jul. Arbetarbladet tipsar om de bästa julkalenderböckerna.
Den nya för i år heter "Skorstensjul" och är en spännande saga i Charles Dickens anda om bortglömda barn och en skäggig tiggare.

Annons

En julkalender är för många en viktig del av nedräkningen inför julen. I butikerna finns en hel uppsjö av olika alternativ – chokladkalendrar, pysselkalendrar, legokalendrar.

Men den alla trevligaste varianten, i alla fall om du frågar mig, är den man kan krypa upp i soffan med och läsa högt ur.

Sedan några år brukar det komma ut en ny julkalender i bokformat om året. Alltså en bok med 24 (eller 25) kapitel så man kan läsa ett varje kväll ända fram till jul.

Det svåra brukar vara att bara läsa ett kapitel åt gången – för lika lite som man får trycka i sig hela chokladkalendern 1 december (det får man faktiskt inte!) får man läsa hela boken i ett svep.

Här är några tips. Men varning, den som vill bevara bilden av jultomten som en rundmagad, ho-ho-ho:ande glad gubbe får söka sig annan läsning. I de här böckerna är tomten antingen liten och ilsken, kränkt och tämligen obehaglig, utslagen eller helt enkelt inte med.

"Skorstensjul" av Mårten Sandén och Lina Bodén

Det är kall decembernatt när Stella, Mago och Issa kliver av tåget på Stockholms centralstation efter att ha rymt från sitt barnhem. Mago har skrivit en massa brev till sin pappa och barnen hoppas att han ska vänta på dem här.

Men någon pappa träffar de inte på stationen, däremot en tjock uteliggare med smutsigt skägg.

Uteliggaren heter Niklasson och har glömt bort vem han är. Stella, Mago och Issa måste hjälpa honom att ta reda på vem han är, innan det är för sent. Ledtråd: Kommer han inte på vem han är innan 24 december är hela julen i fara.

Samtidigt blir trion vänner med de modiga skorstensbarnen, de som lever på Stockholms tak och inte ber någon människa om hjälp.

En finstämd och äventyrlig julsaga om vänskap och en längtan efter att höra hemma. De ljuvligt vackra illustrationerna är lätta att fantisera sig bort i.

Utkom: 2015.

"Jul i Stora skogen" av Ulf Stark och Eva Eriksson

Vrese är en gårdstomte. Liten, snabb och ilsken. Dessutom mycket ensam. Det har inte bott några människor på gården på 50 år.

Under en decemberstorm blir Vrese av med sin röda luva och sina vantar. Den trasiga till salu-skylten som suttit på grinden flyger också iväg.

"Tomten till s", står det på skylten som dimper ner i Stora skogen. Kaninerna hittar den och några läskunniga kråkor tyder krumelurerna. Tomten ska komma, säger de, för "s", det måste ju stå för Stora skogen.

Förväntningarna växer sig starka hos alla djuren. Problemet är ju bara att den lilla gårdstomten inte har en anig om att han förväntas dyka upp.

En klassisk julmysig berättelse med stämningsfulla bilder som också är väldigt rolig. Det går inte annat än att älska den uppfriskande buttre men godhjärtade Vrese.

Utkom: 2012.

"Tro på tomten" av Lotta Olsson och Benjamin Chaud

Midvinternattens köld är inte alls särskilt hård och inga vita flingor täcker taken. Tilda längtar efter snö men det kommer ingen. Överhuvudtaget verkar det som att det är något fel med julen i år. Den där riktiga känslan vill liksom inte infinna sig.

Julbelysningen vill inte lysa, julblommorna försvinner, lussebullarna som Tildas moster bakar exploderar, lådorna med julpynt blir till sand och Jesusbarnet i krubban blir ett skelett.

Någon saboterar julen och trollet Skrufs vet vem det är. Det är hans gamle vän JT som tröttnat på människorna. Förtvivlad vänder sig Skrufs till Tilda för att hon ska hjälpa till att rädda julen. Men för att göra det måste de få alla barn att tro på tomten igen.

En underhållande julrysare som innehåller en rejäl dos julmagi, utan att bli det minsta jolmig. Bilderna är färgsprakande och språket målande. Eller vad sägs om följande beskrivning av JT:s skratt: ”ett sånt där skratt som man ibland skrattar när man nog vill gråta, men inte riktigt förmår erkänna det för sig själv”.

Utkom: 2013.

"God jul lilla Lök" av Frida Nilsson och Maria Nilsson Thore

Lilla Lök heter egentligen Stig, är sex år och önskar sig två saker i julklapp: En cykel och en pappa. Men hans mamma har inte råd med en cykel (hon jobbar som frilansjournalist och har ont med pengar) och hans pappa från Stockholm lär inte dyka upp i år heller.

I byn finns en man som heter Karl, som kallas bydåre och som har rykte om sig att kunna hypnotisera höns så att de går baklänges. Lilla Lök tänker att Karl kanske kan hypnotisera mamma så att hon köper en cykel.

En vänskap växer fram mellan de båda men när barnen i skolan tror att Karl är Lilla Löks pappa tycker han att det är jobbigt. Han bestämmer sig för att rymma och leta rätt på sin riktiga pappa.

En hjärtknipande berättelse om helt vanliga människor och händelser, som trots att den är nästan helt rensad på julrekvisita, har ett särskilt skimmer över sig.

Utkom: 2014.

Läs också: "Teskedsgumman ser helt fail ut"

Läs också: Förre utrikesministern Carl Bildt i radions julkalender

Mer läsning

Annons