Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett oväntat lyft för kulturfrågorna

/

Annons

Kulturens plats i valrörelsen fick ett oväntat lyft när de rödgröna presenterade sitt ”ulturlyft”i Almedalen. Oppositionen lovar att öka kulturbudgeten med en miljard kronor om de vinner valet. Alemedalsveckan går mot sitt slut och merparten av partierna har presenterat sin kulturpolitik under Svensk scenkonsts dagliga utfrågningar. Ännu på torsdagen var det dock inget som tydde på att kulturen skulle få någon framskjuten plats i valrörelsen. Såväl Fredrik Reinfeldt som Mona Sahlin nämnde kulturarbetare endast i förbigående i sina tal. Därför kom det som något av en överraskning när de rödgröna på fredagsmorgonen bjöd in till presskonferens och presenterade en gemensam kultursatsning.

– Kulturpolitiken är ett stort och viktigt område för oss, säger S-ledaren Mona Salin.

Kulturlyftet, som det kallas, är uppdelat på sju huvudpunkter. Bland annat föreslår oppositionen en satsning på digitalisering av museer och bibliotek, maxtaxa i kultur- och musikskolor, en nationell scen för barn- och ungdomsteater samt ett nytt populärkulturcentrum. Pengarna är tänkta att tas ur det reformutrymme som kommer att uppstå under de fyra

åren. Ett maktskifte skulle även innebära att några av Alliansregeringens mer omdiskuterade reformer rivs upp. Socialdemokraternas Leif Pagrotsky och vänsterns talesperson i kulturfrågor, Siv Holma, har sedan länge lovat ett återinförande av fri entré till de statliga museerna, något som även FP som ensamt borgerligt parti ställer sig bakom.

– Den fria entrén till de statliga museerna var en dundersuccé. Så den vill vi ha tillbaka och utöka till regionala och lokala museer, bekräftade Mona Sahlin.

Även ”n bok för alla”skulle få ett nytt uppdrag inom kulturlyftets satsning på läsovana. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth hade på fredagseftermiddagen ännu inte kommenterat oppositionens utspel.

Lisa Boda

Lillemor Idling

Mer läsning

Annons