Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ett relativt framgångsrikt år"

/
  • Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister, (MP) anländer till riksdagens öppnande i riksdagshuset i Stockholm
  • Alice Bah Kuhnke (MP) under ett besök på muslimska församlingens evakueringsboende i Malmö.
  • Ombedd att betygsätta sitt eget och regeringens kulturpolitiska år på en skala ett till tio väljer Alice Bah Kuhnke (MP) sju.

"Produktivt och relativt framgångsrikt". Så karaktäriserar kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) det kulturpolitiska året 2015. På en skala ett till tio ger hon sig själv och regeringen en sjua i betyg.
– Jag kan mer, säger hon.

Annons

Det kulturpolitiska året 2015 började i frustration för Alice Bah Kuhnke. Liksom övriga ministrar var det Alliansens budget som hon skulle förverkliga i stället för regeringens egen. I vårpropositionen återbördade dock regeringen de 15 miljoner kronor som Alliansen hade valt att ta från det statliga anslaget till regional kultur.

Trots det grodde missnöjet i regionerna som efter år av ofullständig kompensationen för kostnadshöjningarna tycker att staten frånsäger sig ansvaret för länskulturen.

Även om Jamtli i Östersund tillsammans med Nationalmuseum nu har fått tillräckligt med pengar för att kunna förverkliga Nationalmuseum Norr kämpar länskulturen i ekonomisk motvind med uppsägningar och nedläggningshot som följd.

– Jag förstår deras oro, den är viktig. Vi måste i praktiken visa att vi är övertygade om att kultur i hela landet är viktigt.

Betyder det att länskulturen kan se framtiden an?

– Det betyder att mer kultur för fler inte bara är ord för mig utan något som jag under mandatperioden kommer att visa i handling att vi ska skapa goda förutsättningar för.

I budgeten för 2016 fick regeringen slutligen igenom sin egen politik med flera stora satsningar, däribland fri entré på statliga museer liksom anslagen till den kommunala kulturskolan och till miljonprogramsområdena.

Även höjningen av biblioteksersättningen, pengar som går till författarstipendier, var viktig inte minst för Miljöpartiet framhåller hon.

– Kulturbudgeten höjs med 359 miljoner kronor. Det är en historisk höjning, konstaterar Alice Bah Kuhnke.

Men alla är inte nöjda. Budgetens kanske största reform, omläggnigen av filmavtalet till en statlig filmpolitik möttes inledningsvis av hård kritik. Exakt hur pengarna ska fördelas, och vilken roll Svenska filminstitutet nu får, blir klart först under första kvartalet 2016.

– Det är framför allt biografägarna som är missnöjda. Inför den här förändringen ville jag att det skulle bli mer pengar till svenska filmbranschen, och att fler ska få inflytande över svensk film och det kommer också att ske. Men när man gör stora förändringar kan det också höjas starkt kritiska röster från dem som gagnats av det system som varit.

Vilket utrymme finns för kultursatsningar 2017?

– Vi befinner oss i tuffa tider nu. Men jag är kultur- och demokratiminister i en regering som prioriterar kulturen, min övertygelse är att kulturen ska ha en framträdande plats även i kommande budgetar.

Mer läsning

Annons