Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett slag för slagverket

/
  • Johan Bridger och Patrick Raab gästar Gävle i en slagverkskonsert som skrivits just för dem.
  • Tonsättaren Tobias Broström.
  • Jaime Martín är kvällens dirigent i Gävle konserthus.

Annons

Slagverkskonserter ska helst både ses och höras. De är någonting helt annat i verkligheten än på skiva, påpekar Arbetarbladets musikkritiker inför kvällens musikhändelse i Gävle.

Gävlesymfonikerna ska framföra Tobias Broströms nya verk ”Theatron”. Specialskrivet för slagverkarna Johan Bridger och Patrick Raab.

De kommer att spela på enbart slagverk med stämda toner, främst marimba och vibrafon.

"De har en oerhörd teknisk fulländning och är mycket fria i sin teknik", berömmer tonsättaren Tobias Broström.

Första satsen av ”Theatron” inleds explosionsartat, enligt förhandsbeskrivningen. Därefter bildar solostämmorna ”ett pärlband av fraser som spelas omlott”.

Kompositionen uruppfördes i tyska Dresden i våras. Den är ett gemensamt beställningsverk från Dresdner Philharmonie, Helsingborgs Symfoniorkester, Norrlandsoperans Symfoniorkester – och Gävle symfoniorkester.

Nu alltså dags för Gävleborna att få höra vad som åstadkommits.

Tobias Broström, själv tidigare slagverkare, var ”composer in residence” i Gävle Konserthus åren 2006–2009. Han har även skrivit slagverkskonserten ”Arena” till vilken ”Theatron” är en sorts uppföljare. Båda titlarna anspelar på platser för skådespel och på att Broströms musik brukar upplevas som berättande.

Gästsolisterna Johan Bridger och Patrick Raab är internationell kända soloslagverkare men uppträder sedan 1996 ofta tillsammans som duon MalleusIncus (latin för ”hammare och städ”).

Bridger har stått på de stora scenerna som Carnegie Hall och Mariinskyteatern i S:t Petersburg. Raab är till vardags slagverkare på Kungliga Operan i Köpenhamn och pukist i Concerto Copenhagen.

Gävlesymfonikernas chefdirigent Jaime Martín leder dem och orkestern vid fredagens konsert i Gävle konserthus. Förutom Broströms slagverksverk ska spelas Sjostakovitjs nionde symfoni och Brahms Serenad nr 2.

Mer läsning

Annons