Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extrem ungdomsbok

Annons

16-årige Darrow tankar ner de senare tre tusen årens litteratur över en natt. I huvudet.

När han vaknar har han läst ”Illiaden” och ”Odyssén” men även förbjudna titlar som ”Greven av Monte Christo”, ”Flugornas herre”, ”1984” och ”Den store Gatsby”.

Det är framtiden enligt en ny science fiction/fantasy-bok. Man förvånas dock mindre över bildningshastigheten än över censuren. ”Den store Gatsby”?

Vad Darrow sedan ska med sina kunskaper till är oklart. Intellektuella samtal är inte högprioriterat i en framtid som är ett Hunger Games-inspirerat spel där ungdomar tävlar för Harry Potter-inspirerade elevhem, i en barbarisk miljö inspirerad av antikens myter.

Romanen heter ”Rött uppror” och en brutal maktkamp utgör merparten av innehållet.

Darrow har nästlat sig in i spelet. Han tillhör slavbefolkningen, De Röda, på den koloniserade planeten Mars men skönhetsopereras för att likna härskarkasten De Gyllene. Gatusmarta Darrow är rebellen predestinerad att inifrån störta ett grymt imperium.

Amerikanska författaren Pierce Brown beskriver en oskön ny värld av gigantiska klasskillnader. Det är en romersk diktatur baserad på avancerad teknologi. I de högättades stad Yorkton visas ens favoritprogram på trottoaren där man går. De prostituerade bär digitala prislappar med siffror som förändras beroende på efterfrågan. Darrow tvingas skulptera sin kropp till ett muskelberg, ögonen tas ut och byts till guldögon.

Science fiction-skildringar brukar spegla den tid där de skrivs. I ”Rött uppror” tas utseendefixering, underhållningskultur och utslagningstävlingar till sina extremer. Och bildning är som sagt inget man behöver anstränga sig för.

Browns skildring har sina avskräckande poänger även om ”Rött uppror” är ett bubblande, spektakulärt, hopkok på tidigare ungdomssuccéer. En serie, givetvis. Redan i juli utges fortsättningen "Gyllene sonen".

Darrow är också förutbestämd att bli en gudomligt vacker hjälte i kommande actionfilmer på bio. Så mycket för att befria de förslavade.

Mer läsning

Annons