Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facebook som textens dödgrävare

Annons

Det skrivna ordet är hotat.

Bildkonsten försvann inte när det skrivna ordet kom. Det skrivna ordet försvann inte när film och radio kom. Olika sätt att uttrycka sig har fortsatt att existera parallellt. Men nu talar allt för att en algoritm blir textens dödgrävare. Ett massdödande virus skapat av mänsklig hand.

När nyhetsflödet i den allt mer enväldiga publiceringskanalen Facebook styrs om till att lyfta inlägg med rörlig bild –kommer rörlig bild att vara det vi får och det vi gör. En matematisk instruktion är allt som behövs, en liten justering av algoritmens DNA i dolda rum för global spridning.

Facebook är plattformen där en stor del av världens befolkning får sina nyheter. Fortsättningsvis mest i form av video och live-video. Skrivna poster nedprioriteras, alltså kommer det att produceras färre. Journalisten Martin Jönsson kommenterar den fatala utvecklingen i Dagens Nyheter 20 juni.

Artikeln presenteras med orden: ”Den här texten är stendöd. I alla fall på Facebook. Ord gör sig icke besvär”. Men han har i alla fall en liten smula fel. Lyckligtvis. Texten är åtminstone delad över 700 gånger.

Den som vill visa sin solidaritet med det skrivna ordet kan läsa och fortsätta dela här . Även om sammanhanget (Facebook) är cyniskt.

Att text är ett stendött fenomen vägrar en förresten att tro efter att ha läst Sara Danius klänningsbekännelse. Svenska Akademiens ständiga sekreterare skriver sagolikt i DN Söndag, om den magnifika modekreation som hon bar på Nobelfesten. ”Om kvällen i en sidenkatedral” har 2 000 delningar hittills. Bekämpa dödgräveriet på Facebook. Sprid ordet .

Mer läsning

Annons