Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Fantastisk litteraturfestival i Sätra"

/
  • Claes Wallgren, Bakhtiar Rahim och Sara Hagström-Andersson på Sätras stadsbibliotek i Gävle lyckades med sin litteraturfestival.

Första litteraturfestivalen på ett stadsdelsbibliotek är över. Sätrabibblan i Gävle anordnade. Fixade fina författarbesök under en hel vecka. Suveränt, fantastiskt initiativ, betygsätter besökare.

Annons

Får man säga succé?

– Ja, det tycker jag. Det gick precis så bra som vi kunde önska, svarar bibliotekarien Claes Wallgren.

– Det var mycket folk på de flesta arrangemangen men invigningen var extra rolig, lyckat och härlig stämning.

Lärde ni er något om hur man ordnar en litteraturfestival?

– Egentligen är det tekniska saker som är mest jobbiga. Hur man bygger upp en bra scenmiljö och så. Nästa gång blir det lättare. Men att boka besök är enkelt. Det var ingen som tackade nej, vi fick de författare vi ville.

Sätra Litteraturfestival anordnades i samband med firandet av stadsdelen Sätra, 50 år.

– Allt började egentligen med att vi bokade in författaren Hans Gunnarsson. Men Sätras jubileum var en anledning att få göra något riktigt stort.

Hur var responsen från publiken?

– Mycket positiv. Folk tycker att det är roligt att det händer något i Sätra, att inte allt händer nere på stan.

Vad tyckte du själv var bäst?

– Att lyssna på Ison (Glasgow, rapikon) var det största för mig som växt upp med hiphop!

Kan ni tänka er att ordna fler litteraturfestivaler?

– Vi kan tänka oss. Vi hoppas. Men vi vet ju inte, det handlar ju om pengar.

Någon önskegäst?

– En dröm är ju en internationell författare. Någon riktigt känd som kom hit och landade i Sätra med helikopter! Men vi funderar också på att göra något kring poesi. Då vore det fint att få hit Athena Farrokhzad.

Sätra Litteraturfestival anordnades 12–17 oktober. Den första men förhoppningsvis inte den sista litteraturfestivalen i Sätra, är över, konstaterar bibliotekspersonalen Claes Wallgren, Sara Hagström-Andersson och Bakhtiar Rahim:

"Vi är så nöjda och glada över en fantastisk vecka. Tack alla besökare som gjorde vår litteraturfestival så lyckad!", skriver de i ett Facebookinlägg.

Bland de festivalmedverkande förutom nämnda Hans Gunnarsson och Ison Glasgow var Sarah Sheppard, Anna Jörgensdotter, Mireya Echeverría Quezada, Hans Carstensen och Gävlehistorikern Sten Hillman som presenterade sin nya skrift om Sätra förr och nu.

En bokcirkel kring Camilla Lagerqvist ungdomsbok ”Uppdraget” och en workshop med rapparen Frida Scar är kommande händelser på Sätras stadsdelsbibliotek, 27 respektive 28 oktober.

Mer läsning

Annons