Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faran med McBibliotek

Ska biblioteken paketeras i ett Happy Meal? En tillspetsad formulering på en trend som kan komma att bli allt hetare debattstoff inom en snar framtid – folkbibliotek som läggs ut på entreprenad.

Annons

Ett av de bokmässeseminarier som var mest lovande på förhand, men som inte höll allt vad det lovade, var diskussionen om biblioteken med underrubriken ”marknad eller demokrati?”

Bakgrunden är att Nacka kommun har lagt ut kommunens folkbibliotek på entreprenad, även i Eskilstuna finns det en motion inlämnad om att kommunen ska överlåta driften av biblioteken till en privat aktör.

Bibliotekschefen Elsebeth Tank från Malmö, Kulturrådets ordförande Kerstin Brunnberg och Stefan Eklund från Borås Tidning diskuterade risker och fördelar – svåra att urskilja – med att privatisera biblioteken.

Stefan Eklund var så klok att jag nästan blev tårögd när han dissade idén om att folkbiblioteken ska marknadsanpassas.

Korrekt satte han in en sådan privatisering i ett större sammanhang, en tendens i samhället att folkbildningen tynar bort medan konsumtionen tar över. Medborgaren samlar mossa medan kunden är kung. Stefan Eklund påpekade att han representerar en moderat dagstidning, men att de inte förstår sig på kulturpolitiken och att en sådan orientering mot kunden ”inte hör hemma i en sund kulturpolitik”.

Biblioteken har som alla andra institutioner en plikt att utvecklas och följa med sin tid, men samtidigt finns också plikten att inte följa med samtiden, att ha kraften att stå emot de krafter som riskerar att försämra verksamheten. En kvantitetsvurm med fejkuppblåsta utlåningssiffror kan strypa kvaliteten. Som någon säger under samtalet: ”Det finns en risk att vi tappar bort någonting som vi har byggt det här samhället på.”

Tyvärr gled diskussionen bort åt andra mindre givande håll och flera frågor lämnades obesvarade. Kanske går de inte att svara på? Jag undrar hur det ens är möjligt att se en vinstpotential i folkbiblioteken. Vem är det som ska tjäna pengarna och hur?

Privatiserade bibliotek är ett ypperligt exempel på hur politiker försöker anpassa verkligheten efter hålen i sina ideologiserade boxar, likt barn som inte förstår varför triangeln inte passar i sorteringslådans fyrkantiga hål. Om verklighetens klossar inte passar – hyr in en privat entreprenör som kan klyva dem itu.

Mer läsning

Annons