Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fattiga frånskilda mammans uppgörelse

/

Är plånboken välfylld? Då betalar du det dyra priset i kväll fredag när komikern Yvonne Skattberg kommer till Gävle teater.
Är plånboken tom betalar du rabattpris. Samvetet avgör.

Annons

Nyfattigdom kanske inte låter som en skrattfest.

Men Yvonne Skattberg är så bitsk när hon berättar om hur det är att leva som skild och fattig ensamstående förälder, när vi intervjuar henne, att vi inte kan annat än anta att föreställningen "Alla har råd" måste vara en skrattfest.

Yvonne Skattberg har tidigare gjort föreställningen ”Alla har ADHD” om hur alla numera har en diagnos, och i nya ”Alla har råd” utgår hon från sina egna erfarenheter som nyfattig. Hon skilde sig och livet blev knapert. Men i allt det tuffa fanns komiska guldkorn.

– När jag skilde mig arbetade jag extra inom vården och det finns ingen arbetsplats där det skämtas så mycket som på en arbetsplats där jobbet är tufft.

Ilska får hennes humor att glöda.

– Jag blev förbannad och förundrad – varför är samhället uppbyggt på det här sättet?

En ny erfarenhet blev att hitta alla gratisnöjen när det inte fanns några pengar till dyra biljetter och entrépriser. Men som Yvonne Skattberg konstaterar: Medan de frånskilda mammorna gick in gratis på museer med barnen fortsatte papporna att åka på golfresor till Turkiet.

Men har de som du berättar om, ensamstående mammor, råd att gå på din show?

– Jag har två biljettpriser. Ett för dem som har råd, ett för dem som inte har det.

Hur många väljer det dyra alternativet?

– Förvånansvärt många. I synnerhet i storstäder som Stockholm.

Någonting som hon tar upp i föreställningen är hur svårt det är att vara fattig i en omgivning där andra har pengar. Att hålla skenet uppe är någonting som sysselsätter många svenskar. Ett exempel hon ger är när barnen ska sälja saker för klassresor och någon förälder tycker att det är lättare om alla istället betalar 500 kronor. Men för en ensamstående förälder kan 500 kronor vara en förmögenhet.

Det finns många klichéer för Yvonne Skattberg att leka med. Men hon utmanar samtidigt dessa klichéer och sätter frågetecken bakom dem.

– Vi passade in på klichén om ensamstående mammor som sitter på balkongen i förorten och dricker lådvin. Men varför är det en kliché? Jo, för att vi inte hade råd att åka in till stan och för att vi måste vara hemma och passa barnen.

Mer läsning

Annons