Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Faust säljer slut på biljetterna

/
  • Alexandra Zetterberg Ehn (och Björn Johansson) i

Annons

Redan en succé? Gävles galet storslagna teaterprojekt ”Faust i Gasklockan” hade premiär i fredags. Sjutton föreställningar återstår. I skrivande stund är alla utsålda utom en.

Mästerligt, en visuellt överdådig upplevelse, ett verk som går till teaterhistorien – kritikerna är generellt överväldigade, även om invändningar finns. Sveriges Radios Kulturnytt kallar ”Faust i Gasklockan” ett allkonstverk.

Här sammanfattar vi några av de recensioner som hittills publicerats:

*

"Det är bara att kapitulera. Föreställningen Faust är teater som går till teaterhistorien redan innan en enda replik har fällts. Så storslaget, genomtänkt, intellektuellt krävande och visuellt förförande."

Christina Busck, Hälsingetidningar

http://www.helahalsingland.se/kultur/teater/teater-extra-allt

*

”’Faust’ är ett sceniskt mirakel. Oskarson de luxe. En karnevalisk föreställning. Och kanske kommer man aldrig att få chansen att se en så storslaget iscensatt teater igen.”

Bodil Juggas, Arbetarbladet

http://www.arbetarbladet.se/kultur/bocker/oskarson-de-luxe

*

"Ur en regi som inte är annat än mästerlig hålls hundratals skådepelare, musiker, scenarbetare ihop i en föreställning som visar vad gasklockeområdet kan – ska! – användas till: Magnifik Oskarsonteater.

Sanna Wikström, Gefle Dagblad

http://www.gd.se/kultur/teater/nar-oskarson-vrider-upp-varlden

*

”…framförallt får man här en visuellt överdådig teaterupplevelse. Här har sannerligen inte sparats på något som helst krut. /…/Här finns kort sagt lite för mycket yta och lite för lite substans. Mitt i all teaterteknisk ögonfröjd har jag helt enkelt, för att parafrasera dramats förmodligen allra kändaste replik, lite svårt att hitta pudelns kärna.

John Sjögren, Upsala Nya Tidning

http://www.unt.se/kultur-noje/scen/visuellt-overdadig-faust-3627046.aspx

*

”Det är ett allkonstverk - även om det ordet ändå känns lite för futtigt många gånger./…/ Den här föreställningen är en underbart förvirrad gestaltning – helt osmälta obegripligheter samsas med rent magiska teaterstunder – att minnas för min egna evighet.”

Per Feltzin, Sveriges Radio Kulturnytt

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=6110970

*

”Men jag har aldrig sett en sådan bombastiskt scenisk fest som i Peter Oskarsons version som spelas i Gasklockorna i Gävle. Det här är mer än teater det är snarare en simulation, en upplevelse för alla sinnen i alla riktningar samtidigt.”

Tharos Gröning, Dala-Demokraten

http://www.dalademokraten.se/kultur/teater/en-bombastisk-fest-med-faust

Mer läsning

Annons