Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Feg arkitektur och en död sköldpadda

/

Just nu byggs det ett höghus på Gävle Strand. Fullriggaren, som den så fyndigt kallas, kommer att bli en 42 meter hög byggnad fördelad på 12 våningar, med en yta på 1 200 kvadratmeter.

Annons

Både privata lägenheter, kontorslokaler och en restaurang/bar ska samsas om utrymmet.

Projektet är så klart en del i satsningen på att bebygga Alderholmen och föra Gävle närmare havet. Ett initiativ jag tror att de flesta gillar. En kuststad där man inte ser havet; hur kul är det egentligen?

Jag är således inte kritisk mot projektet Gävle Strand, däremot lämnar dess arkitektur mycket att önska. Inte för att jag tycker att dessa nyfunkishus är estetiskt klandervärda, tvärtom, de har sin charm med sina modulbalkonger och rena fasader. Men hur spännande är de? De är av samma sort som dyker upp som svampar runtom hela landet och blåser nytt liv i idén om det lättstädade folkhemmet.

Men risken finns att de om tjugo år visar sig vara lika charmiga som dagens miljonprojektområden. Överallt i landet, på pricken likadana lådor med likadana balkonger och likadana fasader. Jag hoppas att jag har fel, att jag är helt ute och cyklar och får stå i den framtidsvisionära skamvrån, men jag tror inte det. Jag har onda aningar.

I Sandviken finner vi en annan byggnation som har fått stor uppmärksamhet i media de senaste åren. Jag menar såklart Göransson Arena. Skriverierna har främst handlat om dålig ekonomi, snöröjning och gubbvälde i styrelsen. Men mina invändningar har kanske inte helt oväntat med arkitekturen att göra. För låt oss vara ärliga; är den inte fascinerande tråkig? Min före detta designlektor beskrev den med orden ”En död sköldpadda”. Jag håller med. Var finns det innovativa tänkandet? Var finns viljan att skapa något unikt?

Det man nu har byggt är en ”hockeylada” fast större och för en annan lagsport. Edsbyns bandy-arena vinner i originalitet. Visst, den kanske inte är ett av världens sju underverk, men den har en vacker träfasad som belyser dess geografiska position i en ort med anrika träförutag. Göransson Arena är inte så mycket mer än...stor.

Både Fullriggaren och Göransson Arena är med sin feghet typiska för väldigt mycket av Sveriges moderna arkitektur. Jag förstår att det såklart finns ekonomiska faktorer med i bilden, det är billigare att bygga modulhus än slott. Men tänk på de ekonomiska vinningarna en unik och vacker byggnad kan generera. Vad vore exempelvis Sydney utan sitt operahus? Bilbao utan sitt Guggenheimmuseum, eller Barcelona utan Gaudis galna inflytande?

Kanske är en gigantisk svan vid Teknikparken på många sätt precis vad Gävle hade behövt.

Magnus Klahr

Mer läsning

Annons