Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem frågor till avgående Lars Nittve

Annons

Lars Nittve har jobbat sin sista dag som chef för Moderna Museet, en tung post i Kultursverige. På måndag heter bossen Daniel Birnbaum.

Hur känns det att lämna Moderna nu?

– Konstigt, det är en känsla av förlust och separation, sånt som vi människor inte är så bra på. Det dröjer ett tag innan jag går till jobbet någon annanstans och ingår i en struktur, ett sammanhang.

Vad är du mest nöjd med?

– Helheten. Jag sade från början att vi skulle sträva efter att göra museet till Europas bästa i sin storleksklass. Dit har vi kommit dit nu – bland museer i storleken under Tate Modern och Centre Pompidou är vi bäst i Europa. Sånt får man knappt säga som svensk.

Vad är du inte nöjd med?

– Vi kunde vara bättre när det gäller att ställa ut och samla konst från andra delar av världen. Vi har prioriterat genusfrågan framför mångfald och globalisering, den har känts mer akut.

E tt faktum är att den stora utställningssalen i entréplan nästan aldrig vigts åt ett kvinnligt konstnärskap. ..

– Storleken på utställning är inget mått på vikt. Historiskt sett har kvinnliga konstnärer gjort mer intima verk i mindre skala, delvis har det med produktionsvillkor att göra, de har i större utsträckning arbetat hemma. Trycker man in den konsten i ett jättestort rum av prestigeskäl utsätter man konstnärskapet för en utmaning det inte har bett om.

Som chef för den största institutionen för modern konst i Sverige har du inte hörts särskilt mycket i debatten. Är det inte din uppgift?

– Nej, man kan tycka att det vore kul om jag gjorde det, men min uppgift är att skapa ett bra museum som kan vara en plats för diskussion. Själva kulturpolitiken är överskattad.

(TT Spektra)

Mer läsning

Annons