Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem höjdpunkter för Gävlehumanister

/
  • De flesta av Humanistiska Samfundets föreläsningar arrangeras i Sessionsalen på Gävle slott.

Annons

Svetlana Aleksijevitj och tryckfrihetsförordningen – bland annat dessa aktualiteter står på årets vårprogram hos Humanistiska Samfundet i Gävle.

Föreningen arrangerar ett antal föreläsningar i vitt skilda ämnen. Säsongens kanske mest kända gäst är författaren Carola Hansson som kommer för att berätta om sin Augustprisnominerade roman ”Masja”.

Men först ska det handla om vår nyaste Nobelpristagare i litteratur, Svetlana Aleksijevitj. Hennes författarskap står i fokus 8 februari, i en föreläsning av radiokorrespondenten Fredrik Wadström. Den ges i medarrangören Folkteaterns lokaler i Gävle.

Den svenska tryckfrihetsförordningen från 1766 – äldst i världen och 250-årsjubilerande – uppmärksammas i en föreläsning i Sessionssalen på Slottet 26 april. Föreläsare är förra justitierådet, hovrättspresidenten Johan Hirschfeldt.

På vårprogrammet finns också Fereshteh Ahmadi, sociologiprofessor vid Högskolan i Gävle. Hon har genomfört flera långtidsstudier av naturens och kulturens inverkan på människor i livs- eller sjukdomskriser och berättar om resultatet.

Hela vårprogrammet från Humanistiska Samfundet i Gävle ser ut så här:

8 februari: Fredrik Wadström om Svetlana Aleksijevitj. Plats Folkteatern.

16 mars: Samfundets årsmöte. Byggnadsantikvarie Ingela Broström talar om gamla Gävle-hus. Plats Silvanum.

7 april: Fereshteh Ahmadi, sociologiprofessor, om sin forskning. Sessionssalen på Slottet.

26 april: Johan Hirschfeldt om den svenska tryckfrihetsförordningen. Samarrangemang med Gävle Biblioteks vänner. Sessionssalen, Slottet.

10 maj: Författarmöte med Carola Hansson. Samarrangemang med Gävle Biblioteks Vänner. Sessionssalen, Slottet.

Mer läsning

Annons