Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem saker som inte bör missas under påskkonsten

/
  • Pär Kock ställer ut i Gamla Gefle under långfredagen.
  • Hjördis Johansson Becker brukar inte delta i konstrundorna, men i år öppnar hon sin ateljé för allmänheten.
  • Hjördis Johansson Becker brukar inte delta i konstrundorna, men i år öppnar hon sin ateljé för allmänheten.
  • Skottkärreskulptur signerad Hjördis Johansson Becker.
  • Hjördis Johansson Becker brukar inte delta i konstrundorna, men i år öppnar hon sin ateljé för allmänheten.
  • Tryckpressen hemma hos Hjördis Johansson Becker anas i vänsterkant.
  • Klas Wickman visar en stor kolhög med fåglar på Tredje tvärgatan, Brynäs.
  • Carina Bodströms omslag.

Den som vill se all konst som visas under påsken måste viga alla lediga dagar och mer därtill för att hinna se allt. Därför har vi valt ut fem saker att sätta högst på priolistan. Som till exempel ett besök hos konstnären Hjördis Johansson Becker som öppnar upp sin ateljé i Gävle för allmänheten under påskhelgen.

Annons

Läs också: Här kan du kolla på konst i påsk.

1

Den som går förbi det gula huset på Bergsgatan med de tre medtagna skottkärrorna som balanserar på varandra behöver inte tveka. Här bor en konstnär.

Resten av Hjördis Johansson Beckers trädgård är mer dold, även om kännare av det lokala konstlivet kan ana sig vem som har sin ateljé här av det förkolnade trästycke som ligger på parkeringen.

”Från golv till tak” kallar Hjördis Johansson Becker sin utställning i hemmet i Gävle. Men då har hon glömt trädgården. Den vackra lilla oasen blir under påsken till en skulpturpark.

Om man bara ska se en konstnärsateljé i Gästrikland är Hjördis Johansson Beckers ett bra val. Jag gissar att den är svårslagen bland ateljéer i vårt närområde, ett tvåvåningshus fyllt med decenniers samlade konst och i källaren finns det en stor tryckpress att beskåda.

Påskens etablerade konstrundor, som Gästrik konst och Konst på gångavstånd, är ingenting för Hjördis Johansson Becker. Men i år fick hon lust att bjuda in till sig.

– Jag har inte riktigt nappat på att vara med i någon av konstrundorna. Det är inget fel på dem, men jag har inte känt att de har varit någonting för mig.

För konstnärens fans finns kanske inte så mycket nytt att se, det mesta känns igen från de senaste årens utställningar, men att se verken i det sammanhang där de har skapats ger någonting extra. I synnerhet att se de grafiska bladen där plåtarna ligger intill och ger en inblick i hela processen.

En del konstnärer som bjuder in till sina ateljéer vittnar om att besökarna kan vara brutalt ärliga. Hur reagerar du om någon inte ger en snäll recension?

– Jag tål att de säger att det är strunt alltihopa. Jag känner mig trygg i det jag gör.

Konstrundorna lockar en bredare publik än vad gallerierna gör. Ändå är många tveksamma och vågar inte besöka en konstnär i ateljén. Vad vill du säga till dem?

– Man ska aldrig vara osäker, särskilt inte när man blir inbjuden. Jag ser fram emot att det kommer besök, och visserligen har jag skrivit priser vid verken, för att människor inte ska behöva fråga, men för mig är det viktigast att få visa vad jag gör.

Hjördis Johansson Becker har sin ateljé öppen under Påskafton, Påskdagen, Annandag påsk och därefter enligt överenskommelse.

*

2

En av Gästriklands främsta konstnärer, Pär Kock, har under tidigare år öppnat sin egen ateljé i centrala Gävle under påsken. Men i år hjälper han till som publikdragare åt Johnny Mattsson-gården i Gamla Gefle. Kock hade nyligen en hyllad utställning i Sandvikens Kulturcentrum, om vilken Arbetarbladets konstkritiker Niels Hebert skrev så här: "Pär Kock målar gärna i dialog med konsthistorien. Leonardo da Vinci och renässansen finns där, men också Rembrandt, Goya och Rosetti." I Johnny Mattsson-gården visar Kock akrylmålningar, krita och akvarell. Utställningen är dessutom ett ypperligt tillfälle att spana in Johnny Mattssons verkstad om du inte tidigare har sett den. Men det gäller att hålla tiden i så fall: Utställningen visas bara under Långfredagen – två timmar (!) under eftermiddagen, 14-16.

*

3

Nytt för i år är att Gästrik konst ger en lokal konstnär i uppdrag att göra omslaget till katalogen. I år är det Carina Bodström, en veteran i Gästrik konst-sammanhang. Men nöj dig inte med att se Carina Bodströms katalogomslag. Besök henne i Ockelbo, där hon ställer ut i påsk. Carina Bodström illustrerar också barnböcker och det märks inte minst på omslaget till katalogen som visar en Carina Bodström i fin form. Hon säger: "Jag jobbar gärna med en svärtad humor som är fylld av färger och former. Lekfullhet – och att prova nya material ger mig energi och glädje." Allt är inte bra i konstrundorna, och om man åker långt vill man gärna se någonting bra. Carina Bodström är alltid ett säkert kort som är värt resan.

*

4

Klas Wickman är svart om händerna. Som en sotare. Vilket inte är så märkligt, eftersom han håller på att bygga upp ett stort kolberg till Konst på gångavstånd.

Tre ateljéföreningar och Gävle konstgrafiker öppnar upp sina lokaler på Brynäs för allmänheten. I år är det för femte gången. Men frågan är om de har haft en konstigare lokal någon gång tidigare.

De brukar få låna en lokal som för närvarande inte används av fastighetsägaren, och i år är det ett källarkyffe som luktar industri och grovarbete. Klas Wickmans kolhög med fåglar är perfekt för rummet.

Fåglarna är gjorda i frigolit och av själva kolen, för tankarna till de fåglar som man ser simma omkring på fotografier från oljekatastrofer.

Alla verk som ställs ut i rummet, till exempel Jean Thoréns fotografier på detaljer från själva lokalen, fungerar utmärkt i sammanhanget.

Vi har sett sämre lokaler att ställa ut konst i under påsken. Som Sandbacka parks själlösa kontorsmiljö i Sandviken.

Konst på gångavstånd arrangeras av Ateljéföreningen Tredje tvärgatan, Nedre ateljéföreningen, Inre hamnens ateljéförening och Gävle konstgrafiker. Öppet Påskafton och Påskdagen 11-16.

*

5

Efter vinterns långa, mörka veckor utan andningshål är det nog många som är i behov av påskens långledighet för att hinna ikapp sig själva.

Konstrundorna är kanske inte bästa stället för det egentligen, på vissa håll kan det bli lite stimmigt. Men på Galleri K i Gävle – som i år har en påskutställning med tre konstnärer – härskar lugnet.

Åtminstone i Elin Folkessons "I skuggan", en målning som får axlarna att sjunka. Likt en tjuren Ferdinand ligger en kvinna under ett träd där färgklickarna liksom blommar ut. En välbehövlig vila. Harmonin går nästan att ta på som ett fysiskt föremål i Elin Folkessons målning.

Ställer ut gör också Peter Endahl, som visar ett dovt måleri som för tankarna till underjorden och övergivna industrilokaler, och Ingemar Barr som visar fin grafik med fågelmotiv – dock ingen Gullefjun, påsktemat till trots.

Påskutställningen på Galleri K pågår till och med 19/4

*

Mer läsning: Inför förra vårens konstrundor tipsade Arbetarbladets kulturredaktion om bästa strategin för en lyckad konstrunda. Läs de tio tipsen på webben!

http://www.arbetarbladet.se/kultur/tio-tips-till-en-lyckad-konstrunda

Mer läsning

Annons