Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filip och Fredrik fabulerar

/
  • Författarparet.Fredrik Wikingsson och Filip Hammar har tidigare gett ut böckerna ”Två nötcreme och en Moviebox” (2003) och ”100 höjdare” (2004). Snart kommer  första romanen – ”Tårtgeneralen”.

Det skulle kunna vara ett jippo av två pr-genier, programledarna Filip och Fredrik. Men deras nya dokumentärroman ”Tårtgeneralen” bevisar återigen att verkligheten överträffar dikten.

Annons

November 1984: Programledaren Jan Guillou avslöjar i ”Rekord-magazinet” i tv att Köping är nominerat till tävlingen Sveriges tråkigaste stad. En man bestämmer sig för att göra något åt saken. Han fixar en smörgåstårta. Världens längsta.

November 2009: Programledarna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson ger ut romanen ”Tårtgeneralen” där hela historien om Köping, tårtan och fixaren Hasse P rullas upp.

– Jag kommer själv från Köping och Fredrik har varit där massor av gånger. Vi har snackat mycket om den där nomineringen och att stan så länge varit känd som tråkigast i Sverige, säger Filip Hammar.

Fredrik Wikingsson fyller i:

– Det var en så tydlig symbol; storstadens stats-tv rackade ner på småstaden. Så hörde vi talas om tårtan. Ju mer vi forskade, desto mer ville vi få in riktiga fakta om vad som faktiskt hände.

Resultatet, ”Tårtgeneralen”, blev en blandning av fakta och fiktion där Filip och Fredrik varvar verkliga förlopp med fritt fabulerade dialoger och tankar. De går in i huvudet på riktiga människor som Lars-Gunnar Björklund, Percy Barnevik och inte minst Hasse P (Pettersson) själv.

– Vi hittade honom på ett äldreboende i Västerås. Ville han prata? Ja, med råge. Skulle han gilla boken när den var färdig? Ja, han var helt i extas, säger Filip Hammar.

– Vi har förstås tagit oss sjukt stora friheter, men det blev vårt grepp, vårt sätt att göra det. När vi väl ”nailat” en bokgestalt som Hasse P var det lätt att skriva hans inre monolog: ”Nu vaknar han naken i en båt. Vad skulle han ha tänkt?”

Historien bakom ”Tårtgeneralen” är så märklig att det är lätt att tro att allt är fejk, ett mockumentärroman av två erkända pr-genier. Filip Hammar är förstås medveten om riskerna.

– Jag blev lite beklämd när jag såg artikeln ”Här är tv-stjärnorna som släpper böcker” där vi jämfördes med Carolina Gynning och Andreas Carlsson från ”Idol”. Inget ont om dem, men vi har spänt bågen lite hårdare. Det står verkligen Albert Bonniers på boken, inte Frida förlag.

Erik Helmersson/TT Spektra

Mer läsning

Annons