Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fina författarbesök i Gävle

/

Annons

Provocerande litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström, Jonas Hassen Khemiri och Hans Gunnarsson. Det blir författarkändistätt på Gävles bibliotek i höst. Många besök av aktuella, skapande personer och en hel liten litteraturfestival ska hända.

Sätra litteraturfestival invigs på Sätra bibliotek i Gävle måndag 12 oktober och pågår sedan hela följande vecka till och med lördag. Hans Gunnarsson är en av de inbjudna som kommer att berätta om sitt skrivande. Han gör det utifrån senaste romanen ”All inclusive” (recenserad här) och deltar även i en bokcirkel runt den.

Gävleförfattarna Anna Jörgensdotter (aktuell med ”Drömmen om Ester”) och Hans Carstensen medverkar. Liksom hiphopartisten Ison Glasgow i ett scensamtal om sin självbiografiska bok ”När jag inte hade nåt”.

Sarah Sheppard är ytterligare ett namn. En illustratör och barnboksförfattare som uppmärksammats för böckerna om ”Dino” och faktaboken ”Viktiga kartor för äventyrare och dagdrömmare”.

Sätra litteraturfestival får dessutom besök av Miraya Echeverria Quezada, tidigare Gävlebo, i dag chefredaktör feministiska tidskriften BANG. Arbetet med den ska hon prata om. Och om hur hon var med och grundade sajten rummet.se som blivit boken ”Rummet”.

Litteraturfestivalen bjuder förutom författarbesök på skrivarworkshops, poesi och musik. Gävlebiblioteken samarbetar med ABF Gästrikebygden och Gavlegårdarna om arrangemanget – det är en del i firandet av Sätras 50 år som stadsdel.

Men författarsamtal blir det även under hösten som vanligt i Stadsbibliotekets Kafé Edbom. Först på plats är Jonas Hassen Khemiri, aktuell med ny roman – ”Allt jag inte minns” – 18 september. Bara några dagar därefter, 23 september, kommer han till Gävle för att tala om språk, makt och identitet.

Ebba Witt-Brattström som rivit upp en het litteraturdebatt i år, intar Kafé Edboms scen lördag 3 oktober. 70-talsfeminismens betydelse för litteraturen intresserar henne.

Forsbacka bibliotek välkomnar Elisabeth Nemert som skriver populära historiska berättelser.

Samtliga författarbesök i höst är gratis, framhåller Gävlebiblioteken

”Eftersom vi vill öka tillgängligheten och se till att alla har möjlighet att ta del av vårt utbud har vi fattat ett principbeslut om att ha fri entré till alla våra arrangemang”, säger Erica Embretsen Almer, enhetschef Stadsbiblioteket.

”Ett riktigt kanonprogram”, tycker hon också att det är.

Tierps bibliotek vill dock inte vara sämre. Där har man på höstens program bokat in både Jan Guillou – högst aktuell med femte delen i sitt skönlitterära epost om ”det stora århundradet 1900-talet” – och Älvkarlebys egen debuterande barnboksförfattare Villemo Linngård Oksanen.

Mer läsning

Annons