Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fluhr famnar Gävle och världen

/

Annons

En mjuk famn öppnar Gävlekonstnären och poeten Liselotte Fluhr i en ny utställning som är både ord och bild. Hennes egna dikter och målningar samspelar i konsthantverksbutiken Kollakollas gallerihörna 7 kvadrat.

Liselotte Fluhr manar fram starka, varma, omvälvande känslor som tydliga bilder – oavsett uttrycksmedel, även om jag föredrar konstnären Fluhr framför diktaren. Hennes poetiska fragment fungerar bättre i färg än i svartvitt där de inte lika lätt tangerar det banala.

Konstverken, välstämda kompositioner i litet format, radar upp sig som glänsande smycken. Här finns bland annat ”Den gröna elden” i tre versioner, associerande till Liselottes Fluhrs egenutgivna diktsamling med samma titel från förra året.

Liknande namn – ”Grön eld” har ett mycket känt konstverk av Vicke Lindstrand. Det är en väldig glasskulptur av vridna gröna lågor. Den uppfördes 1970 på ett torg i Umeå och är sedan dess något av stadens symbol. Jag vet inte om Liselotte Fluhr inspirerats av Vicke Lindstrand till temat i diktsamlingen och utställningen, men även den gröna eldens form är förstås allas att låna.

I dikten ”Det brinner” skriver hon att ”hösten är här med/den gröna elden/flammande efter hjärtats stam”. När dikten återbrukas inramad på utställningen är dock årstiden med poetisk frihet bytt mot våren! Så typiskt för Liselott Fluhrs skapande karaktäriserat av en avslappnad inställning och generositet. Andras dikter räknas exempelvis som lika viktiga som hennes egna – utställningsbesökare välkomnas att skriva något och fästa med en klädnypa i konstnärens diktmobil. Lappar av handgjort papper ligger redo.

Vid vernissagen lördag 5 mars blir det poesiläsning live av Liselotte Fluhr och även diktarkollegan Bengt Söderhäll medverkar.

Utställningen ”Den gröna elden” pågår i Gävle till 27 mars.

Mer läsning

Annons