Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingkonst på Supermarket: Trygghet eller klaustrofobi?

/
  • Den norska konstnären Marie Røysamb utforskar gränsen mellan trygghet och klaustrofobi. Pressbild.

Flyktingarnas utsatthet gestaltas även i konsten. På konstmässan Supermarket i Stockholm just nu visar det norska galleriet Kunstplass 10 norska och syriska konstnärers verk om kampen för överlevnad och kärlek.

Annons

Flyktingarnas situation är svår att förstå i det trygga himmelriket Norge. Så resonerar galleristerna på det norska galleriet Kunstplass 10. Deras utställning "Troubled water" har tidigare visats i Olso under dokumentärfilmsfestivalen "Human rights, human wrongs" och ingår nu i konstmässan Supermarket vid Konstfack i Stockholm där konstnärdrivna gallerier från ett 50-tal länder deltar.

Marie Røysambs skulpturer föreställer mänskliga gestalter som lika gärna kan ses som antingen ett tält eller en ubåt, möjligen också en likkista.

– För henne handlar det om att utforska gränsen mellan trygghet och klaustrofobi, säger galleristen Vibeke Hermanrud som framhåller att konstverken handlar om universella känslor.

I utställningen ingår också vardagsnära två filmer från krigets Syrien, den ena handlar om kampen för att ta hand om barnen och upprätthålla ett kärleksfullt familjeliv under belägringen av södra Damaskus.

– Det är två syriska filmskapare som lever i Syrien i dag som gjort de här filmerna under pseudonym. De är väldigt poetiska och stillsamma.

Parallellt med Supermarket pågår som vanligt Market där 32 av de största nordiska gallerierna deltar. I år hålls mässan i Liljevalchs nuvarande lokaler ovanpå Gallerian i centrala Stockholm. Gallerierna gör soloutställningar vilket ger de enskilda konstnärskapen större plats.

De två konstmässorna pågår fram till och med den 24 april.

Mer läsning

Annons