Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Född: Roman av Marie

/
  • SKRIVERINTE FÖR BYRÅLÅDAN. Gävlejourna-­ listen och  författaren  Marie Björk är  färdig med sitt  romanprojekt.Foto:  Gabriel Liljevall

Annons

– Det har varit en ganska lång skrivprocess, särskilt för mig som är journalist och van att det jag skriver både blir färdigt relativt fort och publiceras direkt. Idén uppkom under en flödesskrivningsuppgift under kursen Kreativt skrivande på Högskolan i Gävle hösten 2007. Jag gillar att hålla mig till en särskild deadline och är alltid fast besluten att det jag börjar jobba med ska bli färdigt, därför sökte jag mig till den lämpliga kursen ”Skriv klar din roman” på Västerbergs folkhögskola.

– För mig handlar romanen om att hitta sig själv, i en värld full av måsten och krav. Huvudpersonen Anna blir lämnad av den man hon trodde att hon skulle dela sitt liv med. Där står hon ensam med deras nyfödda dotter och med ett liv som inte alls blev som hon hade tänkt sig. Hon är fast besluten att det enda som kan göra henne lycklig är att Patrik ska komma tillbaka. Men vägen till lycka visar sig vara mer mångfacetterad än så.

– Helt enkelt att posta mitt manus till så många förlag som möjligt och hoppas på att de tar sig tid att läsa min roman.

– Men jag är ingen person som låter mina texter hamna i byrålådan, så även om inget förlag nappar nu så kommer jag att ge ut den på annat sätt.

– Jag blir glad när folk som vanligtvis inte brukar läsa uppskattar det jag skriver. Jag får ofta höra det om min poesi, att folk säger att de inte förstår sig på poesi men att mina dikter gick rakt in i hjärtat. Kan jag skapa den känslan med min roman så vore jag lycklig. Jag har valt att skriva boken ur Annas perspektiv, och därmed ett kvinnligt perspektiv, men min feministiska tanke med boken borde locka både kvinnor och män.

 – För mig är det viktigt att alltid ha olika skrivformer att utrycka mig med, för det ger mig så olika saker och alla är lika viktiga för mig. Skulle jag inte skriva poesi tror jag att min prosa skulle bli luddigt poetiskt och skulle jag inte skriva prosa så skulle mina journalistiska texter bli alldeles för utsvävande. Så jag väljer den genre som är bäst för ändamålet.

– Just nu har jag faktiskt tagit mig an en gammal klassiker – ”Doktor Glas” av Hjalmar Söderberg. Men jag har lite svårt för den, den ligger alldeles för långt ifrån mitt eget skrivande så jag njuter inte av den på samma sätt som jag gör när jag läser författare där jag verkligen går igång både på språket och handlingen.

Det finns flera lokala författare som jag beundrar och som triggar igång mitt eget skrivande, till exempel Anna Jörgensdotter, Charlotta Cederlöf och Helene Rådberg. De och Hanne Örstavik, Christine Falkenland och Sonja Åkesson är författare som jag alltid kommer tillbaka till. De är alla modiga kvinnor som tar sin an ämnen som många inte vågar skriva om. Sånt inspirerar mig. n

Marie Björk är frilansjournalist och författare bosatt i Gävle. Hon arbetar både för radio och press. I sommar kan du höra henne som programledare för ”Förmiddag” i P4 Radio Gävleborg.

Mer läsning

Annons