Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkskolan firas med sagolik turné – som går Gävle förbi

Annons

Den svenska folkskolan fyller 175 år i år. Jubileet ska firas med sagolik bildkonst.

Vandringsutställningen ”En sagolik skola” uppmärksammar alla de konstnärer och författare som har inspirerat elever att lära och läsa: Selma Lagerlöf, Elsa Beskow, Carl Larsson, Jenny Nyström, Ottilia Adelborg, John Bauer och många andra.

Man ska bland annat visa originalillustrationer från förra sekelskiftets läseböcker, jultidningar och barnbiblioteket Saga – Sveriges största lässatsning någonsin.

Utställningen öppnar på Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm 11 mars och fortsätter sedan ut i landet på turné. Sju regionala museer får besök, dock inte Gävle. Närmaste orten blir Dalarnas museum i Falun som gör plats för ”En sagolik skola” i höst mellan 8 september och 2 december.

Folkskolans första år, i bilderboken

”En sagolik skola" är ett projekt som genomförs av Lärarstiftelsen i samverkan med Sveriges Museer, Lärarförbundet, Sveriges Hembygdsförbund med flera. År 2017 är det 175 år sedan riksdagsbeslutet 1842 om att alla svenska barn skulle få gå i skolan gratis och folkskolan grundades.

Även klassrum och föremål genom tiderna kommer att kunna ses i utställningen. Tanken är att berätta om pionjärer och pedagogik men samtidigt diskutera skolans nya roll i det globala informationssamhället. Föreläsningar, studiecirklar och debatter ska arrangeras under utställningsperioderna.

Folkskolans jubileum firas också av förlaget Alfabeta som ger ut bilderboken ”Förr i tiden i skogen” från 1993 ut i nyutgåva. Det är en berättelse om när skolan för första gången kommer till byn och sjuåriga Natan får lära sig läsa istället för hugga ved. Gjord av Hälsinglands stora bilderboksskapare Anna-Clara Tidholm (bild) och Thomas Tidholm (text).

Anna-Clara Tidholm är för övrigt aktuell på Hälsinglands Museum i Hudiksvall just nu. Där visas en utställning med illustrationer ur hennes vuxenpoetiska bilderbok ”Skogens historia” – folkbildande även den – som ett slags ABC om ekosystemet! Kan ses fram till 11 mars.

Mer läsning

Annons