Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkteatern ger järnet 2016 – här är den lovande vårsäsongen

/
  • Folkteaterns Martin Pareto i
  • Alexandra Zetterberg Ehn (här i

Annons

Först ingenting och sen ingenting. Och sen exploderar det!

Folkteatern i Gävleborg har kört repriser hela hösten. Men nu presenterar man en sprängfylld vårsäsong. Det ser verkligen lovande ut.

Med fyra nya föreställningar och en fruktansvärt energisk attityd: akta er – här ska världen undersökas!

Och det är till hundra procent nyskrivet material som ska spelas.

Dessutom är det ju nu vi får se Folkteaterns nya konstnärliga ledning sätta sina första avtryck.

Men kommande års inledande Folkteatern-premiär sker inte hemmavid utan i Stockholm 23 februari. ”Vad ska du ha mig till?” av Erik Uddenberg – en av de tre nya i ledningen – är en högstadieföreställning i samarbete med Unga Klara. Den ska turnera runt till skolor både i Stockholms och Gävleborgs län. Det handlar om dagens skola – om vad den är och vad den kan vara. Frågorna gestaltas i mötet mellan en smart elev och en uppgiven lärare.

Erik Uddenberg har även skrivit följande premiär, ”Framtiden i mig”. Den regisseras av Kajsa Isakson, och även hon ingår i den nya konstnärliga ledningen.

”Framtiden i mig” beskrivs som mötet mellan byalag och världspolitik, mellan den som är ”tillverkad i en hölada i Söderala” och den som är ”född i en liten by i Burma”. Materialet bygger på vetenskapliga forskares intervjuer med 50 gävleborgare som fått berätta om sig själva och vad de tror om framtiden.

Nästa uppsättning är svårare att beskriva. Den ska växa fram genom något som kallas budkavlekvällar. Den första hålls redan 28 januari och kanske börjar själva föreställningen redan då? ”Allt som händer är en del av det som blir”, deklarerar Folkteatern i sitt pressmeddelande om vårsäsongen. Man säger sig vilja undersöka en ny form av arbetsprocess. Skådespelaren Martin Pareto ska hålla i det hela som går under titeln ”Ett sjunkande skepp/ett växande slott”.

Utgångspunkten kan sammanfattas som fikabröd och klimatkris. Man träffas och samtalar och gästerna erbjuds att ”ta med sig en stafettpinne in i det som sedan blir föreställningen”. En dikt, en sång, en planta, ett manifest... Kommer vi om 30 år att odla inne i Gävle, att inte ha råd att frakta varor som i dag? Hur kommer stadsbilden att se ut? Framtidens frågor är så komplicerade att vi måste hitta nya sätt att samarbeta om dem, menar Folkteatern.

”Ett sjunkande skepp/ett växande slott” ska spelas från juni, utomhus, någonstans i Gävle!

Då har ”Projekt: Mamma” hunnit bli verklighet. 23 april står som premiärdatum. Skådespelaren Alexandra Zetterberg Ehn ska förmedla en berättelse från sin egen barndom, utifrån sin mormors dagböcker. Också detta projekt beskrivs som en undersökning, av olika möjliga perspektiv på händelser från förr.

Ännu mer fikasnack blir det i en ny serie kafésamtal (efter höstens Tjechovska tesalonger). Den här gången på tema ”Livsval” och i anslutningen till ovan nämnda föreställning ”Framtiden i mig”.

Snackar gör Folkteatern dessutom i sin egen podcast vars första avsnitt släpps 20 januari. Podcasten har namnet ”Verkligheter”. ”Verkligheter” ska vara den röda tråden genom hela 2016, förklarar Folkteatern Gävleborg: ”Det blir ett år av reflekterande över var vi kommer från, vilka vi är och vart vi är på väg”.

Okej, den här programförklaringen är inte höjden av klarhet. Folkteatern surrar om parallella verkligheter som korsar varandra och spinner ett nät i vårt län och vår värld.

Men mycket talar för att resultatet blir bättre i verkligheten. Det har vi ju verkligen sett bevis på förr.

Och vad kan man ana om den nya konstnärliga ledningen? Att den är full av experimentlusta, att den är beredd att göra verklighet av Folkteaterns visioner, att den är djupt uppfylld av samtidens debatt, människors livsmiljö och jordklotets öde.

Att den nog vill ha gröna plantor hellre än blomsterkvastar på premiärerna.

Teaterhösten pekar i samma engagerade riktning. Då ska Folkteatern ge en föreställning i samarbete med dramatikern och regissören Monica Wilderoth. Utan titel än så länge. Men ämnet är alla människors lika värde – och vad man själv kan göra när världen brinner.

*

LÄS MER: Här är Folkteaterns nya ledning.

Mer läsning

Annons