Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkteatern-premiär började med bråk

/
  • Oldoz Javidi och Björn Johansson i premiäraktuella
  • Björn Johansson i premiäraktuella
  • Oldoz Javidi och Björn Johansson i premiäraktuella

Annons

Folkteatern Gävleborg och Unga Klara har en teaterpremiär ihop. Tisdag 23 februari spelas en nyskriven pjäs av Folkteaterns dramatiker Erik Uddenberg för första gången, för skolelever i Stockholm.

Pjäsen har en dyster bakgrund. För några år sen blev det bråk under ett genrep hos Unga Klara. Publiken bestod av högstadieelever. Några av dem blev provocerade av innehållet och började störa. De kommenterade och förolämpade skådespelarna. Stämningen var kaotisk. När en av eleverna hotfullt påstod sig bära kniv, tvingades man avbryta föreställningen.

Inget allvarligt hände, ingen blev skadad. Men reaktionerna efteråt – från både elever och lärare – fick tanken på en pjäs att födas. Det blev ”Vad ska du ha mig till” som nu får sin urpremiär.

Hur illa står det till i dagens skola? Med lärare som känner sig maktlösa och elever som tycker att undervisningen är meningslös. I den nya pjäsen möts en lärare och en elev i vad som beskrivs som ett schackparti. Eleven vill hoppa av skolan, läraren försöker övertala eleven att stanna kvar. Senare byter de roller med varandra.

Efter en halvtimmeslång dialogföreställning ska följa samtal där publiken diskuterar uppdelad i mindre grupper; om meningen med skolan, vad den är och skulle kunna vara.

Läraren och eleven spelas av Björn Johansson (bekant från många Folkteatern-föreställningar) respektive Oldoz Javidi. Cilla Thorell är regissör och Erik Uddenberg i Folkteaterns konstnärliga ledning har alltså skrivit manus.

”Vad ska du ha mig till” ges i ett samarbete mellan Folkteatern Gävleborg och Unga Klara, Suzanne Ostens legendariska, världsberömda, teater för barn och unga i Stockholm.

”Vad ska du ha mig till” ska spelas på turné i klassrum i Stockholm och i Gävleborgs län med start 23 februari. Gävlepremiären dröjer dock till 5 april.

Mer läsning

Annons