Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkteatern satsar på repriser

/

Annons

Stal Faust all kraften? Folkteatern i Gävleborg ägnar hösten åt återbruk. Det ser inte ut att finnas plats för några nyheter på repertoaren. Folkteatern ger istället favoriter i repris – ”Körsbärsträdgården” och ”Vargar i väggarna”. Tillbaka kommer även ”Hemligheter” och ”Kärleken är fri!?” som går ut på turné.

Tjechovs ”Körsbärsträdgården” spelas åter på publikens begäran meddelar Folkteatern. Nypremiären blir på Korså Bruk i Hofors 15 augusti och sedan fortsätter man vidare till mindre orter runt om i länet.

Barnteatern ”Vargar i väggarna” ska turnera i Gävleborgs skolor under hösten, från och med 20 oktober. ”Hemligheter” som riktar sig till mellanstadieelever får sin nypremiär i november och gör skolturnéer i både Gävleborgs och Örebro län.

”Kärleken är fri!?” ska som vi tidigare berättat framföras på Parkteaterns scener i Stockholm i sommar. Sedan startar en ny sväng med föreställningar ute i landet under hösten.

Säsongen går alltså i recyclingens tecken. Och i flera fall utombys. Men siktet är framåt, enligt Folkteatern:

”’Faust i Gasklockan’ var lika mycket en summering, tillbakablick, blinkning och uppgörelse med vår trettioåriga historia, som den blivit en språngbräda mot framtiden.”

Nu vill man ”ge sig ut för att undersöka Folkteaterns framtida inriktning och utmaningar”, heter det.

Hur genomföra saken rent praktiskt? Folkteatern framhåller ”Körsbärsträdgården” som en ovanligt föränderlig föreställning – sällsynt annorlunda från plats till plats. Genom den säger man sig vilja fortsätta grotta ner sig i frågorna om samhällets utveckling och hitta sin egen väg framåt.

Tesalong är nyheten i programmet. ”Tjechovska tesalonger” ska arrangeras i anslutning till ”Körsbärsträdgården”. Läs: kafésamtal med publiken på temat den egna ortens roll och framtidsutsikter. En Körsbärsträdgårds-pod planeras också; start i september för en podcastserie med samlade berättelser från länet.

Men, fakta: Folkteatern Gävleborg har ännu inte rekryterat den kollektiva konstnärliga ledning som skulle efterträda Michael Cocke som lämnade teatern vid årsskiftet. Endast ett namn har hittills presenterats, dramatikern och regissören Kajsa Isaksson.

Ingen tydlig konstnärlig ledning. Repriser på repertoaren. Teservering som hetaste höstnytt. Och fortsatta seminariekvällar där Folkteatern söker publikens hjälp i tankearbetet...

Tomgång känns ovant, för ett län som vant sig vid teatervisioner.

Behöver vi vara oroliga för hälsotillståndet? Har Folkteatern gjort dygd av den chefslösa nödvändigheten?

Nå, försiktighet är kanske en dygd det också, när man varit så länge i lag med Faust.

Mer läsning

Annons