Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkteatern värvar testvandrare med rejäla skor

/
  • Folkteaterns kommande sommarföreställning i Gävle ges på vandring till en mystisk plats ute i naturen!

Annons

I början på juni är det dags för en ny Folkteatern-premiär. En föreställning som kräver att publiken promenerar, utomhus i terrängen. Ta rejäla skor och kläder, rekommenderas biljettköparna.

”Du står under stora delar av föreställningen, samt åker en kortare sträcka med buss”, varnar Folkteatern Gävleborg.

Fast det finns fällstolar att låna. Och sträckan som ska vandras är i sanningens namn inte mer än cirka 1 500 meter.

Men hur lång tid tar det att gå och att spela upp scener under promenaden? Detta måste testas. Onsdag kväll 18 maj genomför Folkteatern därför en testvandring till vilken promenadsugna har uppmanats att anmäla sig. Väderleksrapporten lovar 18 grader och regnfritt, försäkrar teatern.

Det hela börjar och slutar på Folkteatern på Norra Rådmansgatan i Gävle men uppges i huvudsak äga rum ute i naturen i kuperad terräng.

Den något udda sommarföreställningen heter ”Ett sjunkande skepp/ett växande slott”. Även själva det konstnärliga skapandet har gått annorlunda till – en serie temasamtal har genomförts under våren, så kallade budkavlekvällar. Röster om framtiden, om det hotade klimatet, om centrum och periferi, har samlats in. Ur detta ska föreställningen växa fram, i en arbetsprocess ledd av Folkteatern-skådespelaren Martin Pareto.

En sista budkavlekväll återstår och hålls nästa vecka 25 maj på temat stad och land.

Det som händer i ”Ett sjunkande skepp/ett växande slott” beskrivs som en resa från stadens centrum till en annan, "magisk, gömd och glömd plats". Mystiska guider medföljer och möten med mystiska figurer sker längs vägen.

Föreställningen ges vid ett tiotal tillfällen under sommaren och endast i Gävle. Urpremiären blir 10 juni.

Klimatet förändras – vart är världen på väg? Det är den tunga fråga som verkar ställas. Vart teatervandringen går får i alla fall Gävleborna snart veta.

Mer läsning

Annons