Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkteaterns nya vänner tar farväl av Faust

/
  • Dramatiskt med Arabella Lyons och Anna Andersson i
  • Sinikka Bohlin är ordförande för Folkteaterns nybildade vänförening.

Annons

Gävles yngsta vänförening ska ha sitt historiska första arrangemang. Folkteaterns Vänner heter den nyfödda.

– Vi vill att många ska tycka om Folkteatern, inte mer med det, förklarar ordföranden Sinikka Bohlin.

Vänföreningar kan beskrivas som det lokala kulturlivets värmeljus. I Gävle har Symfoniorkesterns sina registrerade vänner, liksom Biblioteket och Länsmuseet. Konstcentrum förlorade sina vänner härom året, men det är en annan historia. Och betydligt roligare är att kunna berätta att istället ett nytt sällskap bildats.

Folkteatern har varit länsteater med säte i Gävle sedan tidigt 1980-tal. Någon form av vänförening sägs ha funnits i begynnelsen men inte ens Gävles mest flitiga teaterbesökare kan erinra sig detaljer om den saken. Däremot har Folkteatern själv hela tiden bedrivit ett brett publikarbete vilket ju eventuellt kan ha spelat roll; man har engagerat sina vänner ändå.

Men nu finns alltså en officiell stödförening. Av människor som på olika sätt engagerat sig för scenkonsten. I styrelsen sitter exempelvis Olof Edman som var en av figuranterna i ”Faust”, tidigare kulturchefen Kerstin Jacobsson och Anders Engqvist, aktiv inom amatörteatern.

– Gävleborna behöver känna till lite mer om Folkteatern. Många blandar ihop den med Gävle Teater. De vet inte att Folkteatern är en producerande teater till skillnad från Gävle Teater som tar hit gästspel, säger Sinikka Bohlin.

Vem fick idén?

– Jag har väl känt trycket på mig lite grann sedan jag lämnade Folkteaterns styrelse. Nu får jag ha en liten fot kvar i en värld där jag känner mig hemma!

Sinikka Bohlin var socialdemokratisk riksdagspolitiker under många år innan hon blev landstingspolitiker och styrelseordförande för stiftelsen Folkteatern i Gävleborg där hon nyligen efterträddes av Carina Holm.

Nu har Sinikka Bohlin åtagit sig uppdragit att inte minst försöka locka en yngre publik till Folkteatern. Medlemsavgiften i Folkteaterns Vänner är medvetet låg, man börjar med en försiktig målsättning på 50 medlemmar och fyra egna arrangemang om året.

– Vi vill ta med människor bakom kulisserna och visa att det är många andra som jobbar på teatern, inte enbart skådespelare.

– Folkteatern är en liten länsteater men med väldigt gott rykte, påpekar Sinikka Bohlin.

Senast var det mastodontföreställningen ”Faust i Gasklockan” som gav eko i Teatersverige. Vad betydde den för Gävle och Gävleborg? En relevant fråga tycker Folkteaterns Vänner.

Den ska därför diskuteras under vänföreningens allra första arrangemang någonsin, en samtalskväll under rubriken ”Farväl till Faust!”.

Medverkar i panelen gör bland andra skådespelarna Arabella Lyons från Folkteatern och Kalle Zerpe från Skottes, och Örjan Hans-Ers, chef för Gävle Konserthus.

Och kan tänkas Peter Oskarson? Den legendariska teatermannen återvände till Gävle och Folkteatern för Faust-föreställningen. Folkteaterns Vänner hoppas innerligt att Oskarson ska tacka ja till föreningens inbjudan och komma för att berätta vad ”Faust i Gasklockan” betydde för honom.

Samtalskvällen ”Farväl till Faust” kan således bjuda på en överraskning, den är öppen för alla och gratis, lockar vännerna.

Platsen är Folkteaterns lokaler på Norra Rådmansgatan, måndag 4 april.

Mer läsning

Annons