Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Författaren André Brink död

/
  • Den sydafrikanske författaren och antiapartheidaktivisten André Brink blev 79 år.

Den sydafrikanske författaren André Brink har avlidit, uppger den sydafrikanska tidningen Mail and Guardian.

Annons

– Jag betraktade honom som Sydafrikas kartritare och han skrev på afrikaans. Det var därför han väckte sådant uppseende, han sågs som en sådan förrädare mot sin vita bakgrund, säger vännen Per Wästberg till TT.

Brink växte upp i ett samhälle där apartheid var det normala, men blev själv en av dess mer kända kritiker. I böcker som "En torr vit årstid" och "En kedja av röster" skildrar han det förtryckande systemets påverkan på individer. Andra kända verk är "Ut ur mörkret" och "Ett ögonblick i vinden".

Per Wästberg, författare, ledamot i Svenska Akademien, och personlig vän med André Brink sedan 1973, säger att Brink betydde mycket för det litterära apartheidmotståndet.

– Det var han och Nadine Gordimer som var de två mest framstående författarna som förenade litterär styrka med oerhört engagemang. André Brink var den som nådde längst ut i världen upplagemässigt. Han lästes framförallt i Frankrike och Sverige där hans böcker gick ut i mycket stora upplagor.

Själv gillar Wästberg "Ett ögonblick i vinden" bäst, en delvis autentisk berättelse om en vit kvinna och en förrymd färgad slav på 1740-talet, där kvinnan är gift med en svensk Linnélärjunge. "En märkligt lyrisk bok", enligt Wästberg.

– Jag betraktade honom som Sydafrikas kartritare och han skrev på afrikaans. Det var därför han väckte sådant uppseende, han sågs som en sådan förrädare mot sin vita bakgrund.

"Ut ur mörkret" förbjöds i Sydafrika. Brink beskrev själv det i en text i New York Times 2010.

"En av mina romaner hade den tvivelaktiga äran av att vara den första boken på afrikaans att förbjudas under apartheid. Jag lärde mig att censur handlade om mycket mer än att avlägsna böcker från hyllorna (...) Boken drog åt sig uppmärksamhet från den brutala säkerhetspolisen _ särskilt om den förbjöds för att den äventyrade 'nationens säkerhet'", skrev han.

– Han översatte själv den och alla sina böcker till engelska, men den upplagan fick inte införas till Sydafrika. Han var en pionjär som gick från sin ungdoms högerextremism till det motsatta. Han blev dödshotad många gångar och kallades fosterlandsförrädare och uppmanades att lämna landet, men han stannade, säger Per Westberg.

Vad betydde han för apartheidmotståndet?

– Jag tror att han innebar mycket mera i utlandet, för att med sin mycket medryckande och omskakande epik visa oss utanför Sydafrika vad som pågick. I Sydafrika lästes han inte på samma sätt, precis som Nadine Gordimer. Ingen blir profet hemma, säger Per Wästberg.

Hans kanske mest kända bok, "En torr vit årstid", tryckte han upp privat och distribuerade till prenumeranter, enligt Wästberg. Den filmatiserades och fick premiär 1989, med bland annat Marlon Brando, Donald Sutherland och Susan Sarandon i rollerna.

André Brink var också professor i afrikaans- och nederländskspråkig litteratur vid universitetet i Grahamstown under åren 1980-91 och litteraturprofessor vid universitetet i Kapstaden från 1991.

Brink var god vän med Nelson Mandela och en ivrig förespråkare för de svartas rättigheter. Men på senare år blev han också känd för sin skarpa kritik mot ANC, som han menade spelar samma roll i dagens samhälle som det styrande Nationalistpartiet under apartheidtiden. Brink blev 79 år.

Mer läsning

Annons